Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Μάθημα θρησκευτικών: Να πώς η νηστεία και η εξομολόγηση, είναι πράγματα ανεξάρτητα από τη θ. κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Η χρήστης Δέσποινα Τσιωνη κοινοποίησε μια παλιά δημοσίευση της
2 ώρες πριν
Δέσποινα Τσιωνη
16 Ιουλίου στις 6:17 μ.μ. - Níkaia

Οι περισσότεροι χριστιανοί πιστεύουν πως δεν μποεί να κοινωνήσει κανείς αν δεν εξομολογηθεί πρώτα, και δεν νηστέψει αρκετές ημέρες.Αυτό είναι τραγικό λάθος.Οι παλαιοί χριστιανοί,'οπως λέει ο Μ.Βασίλειος κοινωνούσαν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα! Δεν ήταν δυνατόν ούτε να εξομολογούνται ούτε να νηστεύουν κάθε μέρα.Το ίδιο και εμείς. Αν θελήσουμε να μεταλαμβάνουμε συχνά δεν είναι απαραίτητη η εξομολόγηση.Στον πνευματικό θα προστρέξουμε όταν υπάρχει κάτι σοβαρό .Όπως και στον γιατρό δεν πάμε για τα μικροτραύματά μας. [...]
Και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρισόστομος τονίζει: "Σας λέω λοιπόν,προκαταβολικά και διαμαρτύρομαι και το φωνάζω δυνατά.Κανένας απ΄αυτούς που έχουν εχθρό ας μην πλησιάσει την ιερή τράπεζα, και ας μη δέχεται το Σώμα του Κυρίου. Όποιος πλησιάζει να μην έχει εχθρό. Έχεις εχθρό;; Να μην προσέλθεις .Θέλεις να προσέλθεις;; Συμφιλιώσου και τότε να προσέλθεις."
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:

Panagiotis Michalopoulos 
1. Ο παμπόνηρος διάβολος, ξέρει να κερδίζει και από αριστερά και από δεξιά. Και με εκείνους που κοινωνούν ανάξια –χωρίς μετάνοια και εξομολόγηση, διότι νόμισαν ότι τους άγιασε μια νηστεία κάποιες μέρες πριν… Και με εκείνους που δεν κοινωνούν καθόλου, διότι έχουν κάποια αδυναμία που τους εμποδίζει να νηστέψουν!..
Panagiotis Michalopoulos 

2. Η αλήθεια της Εκκλησίας είναι ότι οι πραγματικοί πιστοί ακολουθούν τις νηστείες με τον τρόπο και στις μέρες και στις περιόδους που έχει ορίσει η ίδια η Εκκλησία και που δεν έχουν σχέση με τη θ. κοινωνία. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να επιβάλει ο πνευματικός κάποια έξτρα νηστεία που να σχετίζεται με τη θ. Μετάληψη του εξομολογούμενου, σαν επιτίμιο, σαν πρόσθετο παιδαγωγικό μέτρο, σαν έξτρα άσκηση, κλπ.
Panagiotis Michalopoulos 
3. Η εξομολόγηση, ανεξάρτητη από τη θ. κοινωνία, επιβάλλεται κάθε φορά που έχουμε αμαρτήσει, αν μπορούμε και κάθε μέρα, δεν είναι κακό. Σε σοβαρά αμαρτήματα που είναι κόλλημα για την θ. κοινωνία, δεν θα πάμε να κοινωνήσουμε αν δεν έχει προηγηθεί εξομολόγηση και άδεια του πνευματικού. Σε ελαφρότερα αμαρτήματα, κάποιοι επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον πνευματικό τους που μπορεί να τους δώσει άδεια να κοινωνήσουν στο μεταξύ διάστημα μέχρι να μπορέσουν να πάνε στο εξομολογητήριο.
Panagiotis Michalopoulos 

4. Όσο για τη συχνή θ. κοινωνία των χριστιανών των πρώτων χριστιανικών χρόνων, η σύγκριση είναι απογοητευτική σε σχέση με τους σημερινούς χριστιανούς που κοινωνούν Πάσχα και Χριστούγεννα, κάποιοι δε και σαν έθιμο μόνο, έτσι για το καλό, διότι έτσι το βρήκαν… Είναι πολλοί αυτοί που κοινωνούν βλάσφημα, ασεβέστατα, και αναίσθητα,! Είναι οι ίδιοι που λένε στα μικρά τους τα παιδιά ότι αν κοινωνήσουν θα βγάλουν και χρυσό δοντάκι!
Έχω ακούσει ιερέα να λέει σε πολύ μικρό παιδάκι που έκλεγε στην αγκαλιά της μαμάς του πριν μεταλάβει: «μην κλαίς μωρό μου, έλα στον παπούλη να σου δώσω γλυκό του κουταλιού, κερασάκι που ξέρω ότι σου αρέσει!». Και εννοούσε τη θ. κοινωνία!

Panagiotis Michalopoulos 
5. Κάποιοι πιστοί χριστιανοί όμως -που υπάρχουν ακόμα, κοινωνούν τακτικά με την κατάλληλη προετοιμασία, και μάλιστα σκανδαλίζουν κάποιους ανίδεους που απορούν πώς καταφέρνουν να νηστεύουν συνέχεια! Αγνοούν δε -οι πνευματικά αστοιχείωτοι, και το ότι η λεγόμενη Διακαινήσιμος Εβδομάδα, η εβδομάδα μετά το Πάσχα θεωρείται σαν μια μέρα, πασχαλιάτικη και αυτή, και όταν βλέπουν χριστιανό ή χριστιανή να κοινωνά κάθε μέρα την εβδομάδα αυτή, τον κατακρίνουν σκεπτόμενοι ότι πάει και κοινωνά χωρίς να έχει νηστέψει τρεις μέρες πριν όπως κακώς νομίζουν ότι έτσι επιβάλλεται!
Panagiotis Michalopoulos 
6. Βέβαια σε όλη αυτή την αναστάτωση έχουν ευθύνη μεγάλη και οι ιερείς. Τόσο αυτοί που δεν κατέχουν το θέμα και παραπληροφορούν άθελα τους, όσο και άλλοι μορφωμένοι μεν αλλά καθαροί επαγγελματίες που αδιαφορούν για την σωστή κατήχηση του ποιμνίου.
Είναι βλέπεται ένα μυστήριο η εξομολόγηση που δεν έχει τυχερά, οπότε αδιαφορούν και το θεωρούν μάλιστα και αγγαρεία και χάσιμο χρόνο το να ασχοληθούν μαζί σου σε αυτό. Θα βρουν δε, ένα σωρό τρόπους για να σε αποφύγουν!
https://www.facebook.com/groups/2017273571856299/permalink/2074705772779745/

Δεν υπάρχουν σχόλια: