Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Καλημέρα! Κοπιάστε στο φτωχικό μας το «χαίρετε»! (και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου, ήταν…)

Ο ανατολίτης φωτογράφος (ο Ιμπραήμ, Γιαχαχούλα, αλ Σακούλα), ήταν και ταχυδακτυλουργός, παλιά! Τους είπε –ενώ πόζαραν για μια οικογενειακή φωτο –σε τρυφερό ενσταντανέ: «προσέξτε, τώρα στο φακό, και θα βγει το πουλάκι…» (και βγήκε, πραγματικά!)


Εξαιρετικά, για την εορτή των ερωτευμένων, σε τέσσερις μέρες: Δεν θα σκοτώνουμε δράκους! Θα υπάγομεν εις τους κήπους… Θα συνάξομεν ρόδα και κρίνα!


«Μου κρατούσες το χέρι στα λασπόνερα… Βοήθα, Παναγιά μου, και μη χειρότερα!»


Καλησπέρα σας, πάτερ! Αυτό εννοούσα κι εγώ. Ότι είναι κάτι ανάγλυφο. Ένα ξύλινο κατασκεύασμα, κάτι σαν άγαλμα δηλαδή. Και μου έκανε εντύπωση αυτό, γι αυτό σας ρώτησα αν είναι άγαλμα. Άραγε, συνηθίζεται κάτι τέτοιο στην ορθοδοξία; Ή μήπως δεν είναι σε ορθόδοξο ναό στην Καστοριά –που λέτε, αυτό το «ομοίωμα» του αγίου Γεωργίου; Και γιατί του έβαλαν και κουρτίνες; Συγγνώμη αν σας ζάλιζα με τις απορίες μου. Καλό σας βράδυ!


Σόου μπιζ: Μετά τον Θανάση Βέγγο, τώρα και ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης, στο δρόμο για το αποτεφρωτήριο! Έφυγε χθες –μετά το λαϊκό προσκύνημα στο θέατρο, η σορός του (22:00) για τη Σόφια!


Ανοίγει σιγά –σιγά, ο καιρός… Πλησιάζει, η άνοιξη… Γιατί λοιπόν να μην οργανώσουμε και εμείς οι χριστιανοί ένα πάρτι στην πλαζ της Βουλιαγμένης; (όπως έκανε το 1983, ο μακαρίτης -από προχθές, Λουκιανός Κηλαϊδόνης;)


Και ξαφνικά –πριν από λίγο, η ενημερωτική για τον διαχειριστή σελίδα του ιστολογίου μου, πετάχτηκε απροσδόκητα, και μου άναψε κόκκινο, ότι δεν έχω αξιολογήσει (για δημοσίευση ή μη) καμιά δεκαπενταριά σχόλια αναγνωστών μου, εδώ και ένα μήνα περίπου σταλμένα!


«Και το σπουδαιότερο από όλα: Μη προσκυνάτε είδωλα, διότι κατακρίνεστε ως παραβάτες της εντολής του θεού… Οπότε πάει χαμένη για εσάς, και η προσευχή σας, και η θεία μετάληψη!» [Γέροντας Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, ο Ελληνικο-Αργυροπολίτης, γνωστός και ως μεγάλος (72 ετών) blogger.]


«Φως ιλαρόν»! (συζητώ με τον πατέρα Μελχισεδέκ)


1. Η σύζυγος του μακαρίτη καλλιτέχνη Λουκιανού Κηλαϊδόνη, μας είπε χθες το πρωί ότι η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Άρα, ίσως δεν μάθουμε αν έγινε θρησκευτική κηδεία, αν τον έθαψαν ή τον έκαψαν! 2. Σήμερα το μεσημέρι, η κ. Άννα, μας είπε ότι δεν τον κήδεψαν ακόμα, και όσοι θέλουμε μπορούμε να πάμε να τον αποχαιρετίσουμε… Πότε και πού; Αύριο από τις 9 έως τις 21 -στο θέατρο τους, όπου θα εκτεθεί η σορός.


Προσεχώς: «Όλα τα μωρά στην πίστα»! Από τα λουλούδια που θα τους πετάξουμε, θα στολιστεί και το κουβούκλιο! Χα!


Τι άλλο θα σκεφτούν να κάνουν οι παπάδες μας, για να μαζέψουν κόσμο στις εκκλησίες; Μόλις τους τελείωσε το σήριαλ με τις βασιλόπιτες, και πρέπει να βρεθεί κάτι άλλο για να γεμίσει το κενό… Το επόμενο λοιπόν χάπενινγκ, θα είναι σε μια εβδομάδα, στις 16 του μηνός! Την Τσικνοπέμπτη, την μεγάλη αυτή γιορτή της ορθόδοξης χριστιανοσύνης! Προσκαλούν τους πιστούς, για… τσίκνισμα, στο «πνευματικό κέντρο» του ναού! Όλα στα κάρβουνα, αλλά και στο αντικολλητικό τηγάνι, άμα λάχει να πούμε! Εκτός προγράμματος, θα τελεστεί και ένας «βλάχικος γάμος», έτσι για καπάκι! Χα!


Ο χρήστης «Π.Ελευθέριος Κουναλάκης», σχολίασε: «Καλό Παράδεισο στον αγαπημένο μας Λουκιανό που μαζί του τραγουδάγαμε τα όμορφα και με ουσία τραγούδια του που σημάδεψαν την εφηβική και φοιτητική μας ζωή. Αιωνία σου η μνήμη.»


Αδέλφια μου, ινδιάνοι –χριστιανοί…


Αν και μεγάλος Άγιος, ο δικός μας ο Γεώργιος… Καλός, χρυσός και ανεξίκακος… Έφτασε μια μέρα στα όρια της, η υπομονή του… Και τότε ακούστηκε να λέει ένα μεγάλο… «δεν πάει άλλο»!.. (φωτο) Και «βγήκε», και σκότωσε τον δράκο!


Εκείνος (ο νέος να πούμε), δεν μπορεί να μας βοήσει τόσο πολύ άλλο πια. Αν και αναστήθηκε, έχει τώρα να κουβαλά ξανά στον ώμο του και εκείνο τον σταυρό… Έχει και αυτήν την μόνιμη ρευματο-αρθριτική αγκύλωση, στα δάχτυλα του δεξιού χεριού… Έτσι, η μόνη εξυπηρέτηση -αν του το ζητήσουμε, είναι να μεταβιβάσει μια ευχή μας στον γέροντα που θα βαριακούει κιόλας, να μας ακούσει εμάς κατευθείαν από τόσο μακριά. Αυτόν τον Μεγάλο που έχει δίπλα του, και κάτι παραπάνω θα ξέρει να κάνει, αφού όπως λένε «ο παλιός είναι αλλιώς»! Να του πει λοιπόν «να μας προσέχει νύχτα –μέρα»! Αν και χλωμό το βλέπω κι αυτό, αν δηλαδή ακόμα και αυτός πια μπορεί… Τον βλέπω με το καλάμι που κρατά, να είναι στα πρόθυρα της άνοιας, έτοιμος για να το… καβαλήσει! Και όλο αυτό το... στον πατσά, το «Βουρ», κάτω από ένα περιστέρι για… αμπαζούρ!


Τι πίνουν;


Η σοφία, της ορθόδοξης –βυζαντινής αγιογράφησης: Οι Άγιοι, είναι παρατεταγμένοι, σαν να ποζάρουν… Όμως, μόνο στην πρώτη πεντάδα έχουμε το φαινόμενο της ευλογίας με τα δάχτυλα (σήμα το «κουνελάκι»), και μάλιστα μόνο από δυο αγίους. Όλοι οι άλλοι στις πίσω σειρές, απλά κρατούν ένα μικρό σταυρό! Έτσι, επιτυγχάνεται και η απαιτούμενη σύμπτυξη, ώστε να χωρέσουν όλοι στο κάδρο!..


Αιωνία η μνήμη αυτού, Άννα μου! Του Λουκιανού Κηλαϊδόνη μας! Ας βρίσκεται τώρα η ψυχούλα του στον παράδεισο, για να αξιωθεί στην Ανάσταση του, και της εισόδου στην βασιλεία των ουρανών… Εκείνη την ημέρα της μεγάλης κρίσης ζώντων και νεκρών, της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου, στην Ανάσταση που προσδοκούμε στο σύμβολο της πίστεως! Και ας ψάλουμε το… «Και στα τσιγάρα λέμε ΟΧΙ. …Όχι, ΚΑΙ σε αυτόν τον Διάβολο!»


Συνεχίζουν οι παπάδες μας, τις σχετικές τσιριμόνιες με τη λεγόμενη βασιλόπιτα, ή Αγιο-Βασιλόπιτα! Θα σταματήσουν λέει να μαζεύουν κόσμο στο ναό για την πανηγυρική κοπή αυτής της πίτας, σε λίγες μέρες… Όταν πια είναι η ώρα για να αρχίσει το άλλο χριστιανικό έθιμο, αυτό με τον… καρνάβαλο!


Άνοιξε το Τριώδιο, και ξεκίνησαν ήδη και οι σχετικές «προετοιμασίες» για το Καρναβάλι, τόσο το κοσμικό, όσο και το εκκλησιαστικό τοιούτο!


Ιωάννης ο θεολόγος (ΦΩΤΟ): Δεν έγραφε ποτέ, καμία ιερή λέξη από μόνος του… Από το μυαλό του, από την φαντασία του… Είτε για το ευαγγέλιο του, είτε για την Αποκάλυψη του, κλπ… Αν δεν το άκουγε πρώτα να του το λέει εμπιστευτικά -στο αυτί, ένα σοφό περιστέρι…


Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ύβρεως και ελέγχου;


Ρωτάς, όλους αυτούς… Τους παπάδες, δεσποτάδες, θεολόγους, αγιογράφους κλπ… Για το πώς στο καλό προέκυψε αυτή η τάχα ευλογία τους… Αυτή με το παραλίγο μεσαίο δάχτυλο, το παραλίγο παραδοσιακό ελληνικό κωλοδάχτυλο… Και σου λένε πολλά και διάφορα… Είτε ότι δεν ξέρουν, είτε ότι το αντέγραψαν και αυτοί από κάποιες βυζαντινές ή κοπτικές εικόνες… Ή -όπως στη φωτο, ότι πρόκυψε έτσι ξαφνικά ανεξήγητα, ουρανοκατέβατα, και… από το πουθενά!


Τυχαίες φωτογραφίες… Τρεις μεγάλες προσωπικότητες, της παγκόσμιας ιστορίας: 1. Ο βασιλιάς Ιησούς Χριστός, 2. Ο Μέγας Χάρης Ζάβαλος, και 3. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Μακεδών! (σ.σ. κοινό γνώρισμα τους, το άσπρο ασύμμετρο φόρεμα.)


Νέα βλάσφημη εικονογράφηση… Νέα εκδοχή της εικόνας της αγίας τριάδας… Νέα γελοιοποίηση του Τριαδικού θεού! Ανθρωποποιημένα -ενσαρκωμένα, και τα τρία πρόσωπα! Είναι λοιπόν τρεις χίπηδες -Χριστοί, που κάθονται δίπλα- δίπλα σε καρέκλες. Ο αριστερός Χριστός (ο Υιός να πούμε), έχει για μάρκα -έμβλημα στο στήθος, ένα «πρόβατο»... Ο κεντρώος Χριστός (ο Πατέρας τάχα), ένα «μάτι»… Και ο δεξιός (μεταμόρφωση - ενσάρκωση του αγίου πνεύματος», έχει σαν σήμα κατατεθέν, …ένα «περιστέρι»!


Νέα «ετικέτα» (όνομα ομάδας δημοσιεύσεων) στις αναρτήσεις του ιστολογίου «χαίρετε»: «Φάε παπά μου λάδι, κι έλα βράδυ!»


Ο φίλος μου στο facebook, ο χρήστης «Κύριλλος Διαμαντάκης».


Σε ένα από τα τελευταία επαναλαμβανόμενα επεισόδια, τα «συλλεκτικά», από την παλιά αυτή σειρά «Το Καφέ της Χαράς», που είδα την περασμένη εβδομάδα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, σε ένα στιγμιότυπο της ιστορίας της ημέρας αυτής, παρουσιάζεται ο «Τρελαντώνης», να λέει ότι προσεύχεται, σε «Εκείνον τον Γερούλη, που είναι εκεί ψηλά, στον καλό θεούλη»!


«Ο τὸν θάνατον καταργήσας, τὸν δὲ διάβολον καταπατήσας, καὶ ζωὴν -τῷ κόσμῳ Του, δωρησάμενος…»


Αυτός ήταν ο …«κρίνος»; (και το ξανθό παιδί, έχει πάρει το χρώμα από την… γύρη;)


Ο μικρός γυρολόγος –πραματευτής –πλανόδιος εμποράκος: Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Εδώ, η ανασφάλιστη πτωχή κόρη της Ναζαρέτ (η Μαρία) που 12 χρόνια στο ναό, δεν της κολλούσαν καθόλου ένσημα οι ιερείς, -άγαμη μητέρα στα 15 χρόνια της… Μαζί με τον Μανωλάκη της (Βασιλάκη Καΐλα, της εποχής εκείνης). …Στη σκληρή βιοπάλη –αντάμα, για τον άρτον τους, τον επιούσιον! (στη φωτο, οι δυο, με την πραμάτεια τους! «Έχω λούσα, μπιχλιμπίδια, για τις όμορφες στολίδια!»)


Δείχνει όρθια, τα τρία του τα δαχτυλάκια ο Χριστούλης; Τον δείχτη, τον μέσο και τον μικρό; Και υπονοεί κάτι με αυτό;


Ποιοι είναι αυτοί -αυτό το ζευγάρι, και πού το πάνε το κοριτσάκι;


Η οπισθοδρομική κομπανία… «Άγαμοι-θύται», τώρα και σε αγιογραφία!


Αγγελάκια, στη σχολική εορτή αποφοίτησης τους, στην Ουρανούπολη: Μπερδεύτηκαν στο σόου τους τα καημένα, και ψέλνουν άλλο ύμνο από αυτόν της σχετικής πρόβας. Ψέλνουν, το… «μια ωραία πεταλούδα», που ήταν για το επόμενο σκετς, αντί για το «βασιλεύ ουράνιε»! Χαμός!


Θαυματουργές εικόνες: Ο Άγιος Νικόλαος, τραγουδά -σαν την Μέλινα Μερκούρη, «τα παιδιά του Πειραιά»… Και τότε… ω, του θαύματος!!!.. (δες, τη φωτο)


Γυμνισμός αθώος, και πονηρός γυμνισμός: Ένα φαινόμενο πολύ μακράς πνοής… Από τον πρώτο άνθρωπο, μέχρι και σήμερα… Από τον Αδάμ και την Εύα τότε, μέχρι και τα Μάταλλα, τη Μύκονο, και το… άγιο όρος, τώρα!


Η οικοδέσποινα –χρήστης του facebook, κ. «Ιουλια Γραμματικοπουλου» (φωτο -Αθήνα), μας εύχεται στο χρονολόγιο της…


Τριώδιο: Ανοίγει, σήμερα… «Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου»! (σας το θυμίζω, μαζί με τις πρόσφατες αναρτήσεις, στο μπλογκ μου.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: