Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Δεν έχουμε φως, άγιο φως, μόνο το Πάσχα, στα Ιεροσόλυμα… Έχουμε και τώρα τον Αύγουστο (ο δεκαπενταύγουστος λέγεται και «μικρό Πάσχα») στο Όρος Θαβώρ… Πρόκειται περί της εμφανίσεως της «Αγίας Νεφέλης»… Η οποία αν είναι νύχτα, φωτίζει, και αν είναι μέρα, κάνει και σκιά!

Διαβάζω:
Η θαυμαστή εμφάνιση της Αγίας Νεφέλης στο Όρος Θαβώρ

 

Κατά την τέλεση της Μεγάλης Εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου στην Ιερά Μονή του Θαβωρίου Όρους της Γαλιλαίας, συμβαίνει ένα θαυμαστό γεγονός κατά το οποίο καλύπτεται και επισκιάζεται το Θαβώριο Όρος από μια φωτεινή Νεφέλη. 

Το φαινόμενο αυτό είναι ορατό και διαβεβαιώνεται από πλήθη πιστών Ορθοδόξων προσκυνητών οι οποίοι μετά την ολονύκτια αγρυπνία και το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βγαίνουν στον περίβολο της αυλής προσευχόμενοι ψάλλοντας ύμνους...
 

Και ενώ ο καιρός είναι αίθριος, έρχεται στις 4 η ώρα το πρωί μια φωτεινή Νεφέλη που συνεχώς πυκνώνει, καλύπτοντας το Θαβώριο Όρος και την Ιερά Μονή, λάμποντας ολοένα και περισσότερο, εκπέμποντας ένα Θείο Φως που έχει ευωδιάζον ερυθροκυανόλευκο χρώμα!!! 

Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στους έκπληκτους προσκυνητές που συγκινημένοι δέονται καθώς η Αγία Νεφέλη καταλάμπουσα από το Θείο Φως, βεβαιεί την Παρουσία του Θεού κινούμενη, καλύπτοντας και φωτίζοντας τους πάντες και τα πάντα ως μεγίστη Ευλογία και Αγιασμό.
http://stratisandriotis.blogspot.gr/2010/08/blog-post_06.html

Διαβάζω ακόμα: 
Τρίτη, 06 Αύγουστος 2013 - 09:44

Έθιμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 
Σε πολλούς τόπους πιστεύουν ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται το «άγιο φως», σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν.

desk Agioritikovima.gr

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Ποια είναι η Αγία Νεφέλη; 
Διαβάζω, για την Μεταμόρφωση του Σωτήρος: 

Ο Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μια για τον Κύριο, μια για το Μωϋσή και μια για τον Ηλία. 

Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ' αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: 
«Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκά, θ' 28-36). Δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε.

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Ένα άλλο ιερό φωτεινό μετέωρο, είναι η Πύρινη Στήλη, από την Παλαιά Διαθήκη αυτή… 
Και αν τώρα έχουμε "Παρακλήσεις", το γεγονός αυτό μας θυμίζει και τους "Χαιρετισμούς", της Παναγίας…
Χαίρε, πύρινε στύλε, οδηγών τους εν σκότει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: