ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ
Κείμενο κόλαφος της Ε.Ε. για ελληνική ΑΟΖ - Βλέπει ως και πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας
Ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο για τους υδρογονάνθρακες της ελληνικής ΑΟΖ βλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λαμβάνει αποστάσεις από τη στήριξη της χώρας μας στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Κάτι που συνιστά άδειασμα της πολιτικής της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά και ευνοεί σαφώς -αν δεν αποτελεί ταύτιση- τις θέσεις της Άγκυρας που αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων των περιοχών του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050 στο τελικό κείμενο της φέρεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, αναφορικά με τις αξιώσεις που έχουν εγείρει οι Τούρκοι σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Φαίνεται και έμπρακτα δηλαδή το μέγεθος της αποτυχίας της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη και όσων ακολούθησαν, όπως και η εγκληματική εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων (από τη διπλωματία των σεισμών του Σημίτη, το ζεϊμπέκικο του ΓΑΠ και το «καζάν-καζάν» του Σαμαρά) στο μείζον θέμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Στην παράγραφο 77 του τελικού κειμένου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται πώς, «η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες». Εννοείται σαφώς πώς οι «τρίτες χώρες» είναι η Τουρκία που απέστειλε και ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απειλώντας με casus belli την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν της δοθεί το δικαίωμα να κάνει έρευνες και να εξορύξει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που βρίσκεται πέραν των 6 ναυτικών μιλιών της θαλάσσιας περιοχής των νησιών Ρόδος και Καστελόριζο και όχι μόνο.
Προστίθεται μάλιστα στη συγκεκριμένη παράγραφο πώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει βασικό πολιτικό ρόλο στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και να επιδιώξει να αποτραπούν διεθνείς τριβές, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ότι η Ε.Ε. στο όνομα της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο «ευλογεί» τις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας, μίας χώρας κράτος μέλος της και τη σπρώχνει στη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της.
Αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο κείμενο, τότε θα αποτελεί απόφαση-κόλαφο για τα συμφέροντα της Ελλάδας που απορρέουν από το δίκαιο της Θάλασσας και έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της υφαλοκρηπίδας και της δυνητικής ΑΟΖ. Η τακτική να δοθεί στην ελληνική ΑΟΖ διάσταση Ευρωπαϊκή, θα έχει αποτύχει παταγωδώς, επιτρέποντας στην Τουρκία να κάνει έρευνες στα οικόπεδα που έχει δεσμεύσει και είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχωρώντας στη συνέχεια στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Πηγή:
defencenet.gr
3 σχόλια:
Γιατί να γίνει πόλεμος; Για κάτι που δεν έχουμε;.
Αφού τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, είναι ευρωπαϊκά είπε ο Σαμαράς. Ανήκουν όλα στους δανειστές μας στους οποίους με φαρδιές πλατιές υπογραφές, έχουμε εκχωρήσει τα πάντα.
Φυσικό λοιπόν είναι να θέλουν οι κατοχικές δυνάμεις που μας εξουσιάζουν, μια μέση λύση:
Την συνεκμετάλλευση με την Τουρκία.
Γιατί όχι και την Ένωση μαζί της;
Ελλάδα, δεν υπάρχει πια!
Υπάρχουμε όμως εμείς, που θέλουμε να ζήσουμε.
Πουλήστε τα λοιπόν, όλα!
Και βραχονησίδες, και την Ακρόπολη και το Σούνιο.
Κάντε τα όλα μπαράκια, όλα τουριστικά αξιοποιήσιμα!
Το ίδιο και τις χιλιάδες εκκλησίες! Πούλημα κι αυτές! Και τα κειμήλια του αγίου Όρους, και τα τάματα στις εικόνες, και τα πάντα!
Και ό,τι βγάλουμε! Και ό,τι προλάβουμε να φάμε κι εμείς, και ό,τι ποιούμε!
Και εξορία στους πολιτικάντηδες που μας κατάντησαν έτσι!
Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2013, 15:43
Από: dailynews24
info@dailynews.gr
Προς: blog xairete
michalopoulos_p@yahoo.gr
Ανακήρυξη ευρωπαϊκής ΑΟΖ ζητά το ευρωκοινοβούλιο. Ο στόχος προφανής. Να βάλουν στο "χέρι" τα κοιτάσματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική ΑΟΖ
Η Επιτροπή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τελικό κείμενο που συνέταξε αναφέρεται και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, κάνοντας έμμεση μεν, αλλά σαφή αναφορά στις αξιώσεις των Τούρκων σε βάρος των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 77 του τελικού κειμένου της Επιτροπής, επισημαίνεται πώς, "η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για... γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες".
Προστριβές θα έχουμε βέβαια με πολλές «τρίτες» χώρες, αλλά το κύριο πρόβλημά μας είναι αυτό με την Τουρκία. Άμεσα μεν για τον καθορισμό των μεταξύ μας ΑΟΖ, έμμεσα δε με την επιρροή της στη λήψη αποφάσεων και των άλλων χωρών που μας αφορούν (Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτος).
Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το ευρωπαϊκό κείμενο, είναι ο συνήθης. Ο καθείς δηλαδή, να το δει με τα χρωματιστά κομματικά γυαλιά του. Οι προσκείμενοι στα κυβερνητικά κόμματα, θεωρούν θετικό το κείμενο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη συγκεκριμένη παράγραφο η Επιτροπή λέγει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να διατηρήσει βασικό πολιτικό ρόλο στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και να επιδιώξει να αποτραπούν διεθνείς τριβές».
Οι αντιπολιτευόμενοι όμως δίνουν βάση στη συνέχεια της παραγράφου, όπου υπογραμμίζεται πως «η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα». Αυτό ερμηνεύεται, ότι δεν απέχει πολύ από την άμεση και σαφή προτροπή του κ. Μπράιζα ή του κ. Μόρνιγκσταρ, ότι για την ενέργεια των αμφισβητούμενων από την Τουρκία περιοχών μας, απαιτείται συνεκμετάλλευση. Η Ευρώπη το λέγει συνεργασία.
Αλλά μιλά και για σταθερότητα. Περίπτωση σταθερότητας χωρίς να ικανοποιηθεί η Τουρκία, δεν υπάρχει. Το «καζάν-καζάν» το ακούσαμε. Φοβούμαι, πως μάλλον ισχύει το δεύτερο. Δεν έχουν μόνον οι ΗΠΑ συμφέροντα εξυπηρετούμενα από την Τουρκία. Έχουν και οι Ευρωπαίοι, γεωοικονομικά κυρίως.
Και εν πάση περιπτώσει, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι θα είχαμε κάποια ουσιαστική υποστήριξη.
Φοβούμαι επίσης, πως θα δικαιωθεί δυστυχώς ο υπογραφόμενος με το προ ημερών άρθρο του, όπου σημειώθηκε πως η ένθεν και ένθεν κατάθεση στον ΟΗΕ ρηματικών διακοινώσεων, πλην των επικοινωνιακών λόγων στο εσωτερικό, μάλλον απέβλεπε στο να παραπεμφθεί το θέμα σε διαιτησία. Αυτό άλλωστε επικαλείται συνεχώς η ελληνική πλευρά, όταν το μοναδικό επιχείρημά της είναι η επίκληση στο διεθνές δίκαιο. Και το αποτέλεσμα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, προφανώς και θα είναι συμβιβαστικό.
Όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποκοίμιζε τους Τούρκους και υπέγραφε συμφωνίες ευνοϊκές για την Κύπρο, στον ελλαδικό χώρο είχαμε άλλες «σοβαρές» ασχολίες». Και ήρθε η ώρα της πληρωμής.
Ο Μακεδών
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=128673
Δημοσίευση σχολίου