Εκ του κατά Ματθαίον Αγίου Ευαγγελίου το ανάγνωσμα , πρόσχομεν.
1.Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού, υιού Δαυίδ, υιού Αβραάμ.
2.Αβαάμ εγέννησε τον Ισαάκ, Ισαάκ δε εγέννησε τον Ιακώβ, Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιούδαν και τους αδελφούς αυτού,
3.Ιούδας δε εγέννησε τον Φαρές και τον Ζαρά εκ της Θάμαρ, Φαρές δε εγέννησε τον Εσρώμ, Εσρώμ δε εγέννησε τον Αράμ,
4.Αράμ δε εγέννησε τον Αμιναδάβ, Αμιναδάβ δε εγέννησε τον Νασσών, Νασσών δε εγέννησε τον Σαλμών,
5.Σαλμών δε εγέννησε τον Βοόζ εκ της Ραχάβ, Βοόζ δε εγέννησε τον Ωβήδ εκ της Ρούθ, Ωβήδ δε εγέννησε τον Ιεσσαί,
6.Ιεσσαί δε εγέννησε τον Δαυίδ τον βασιλέα. Δαυίδ δε ο βασιλεύς εγέννησε τον Σολομώντα εκ της του Ουρίου,
7.Σολομών δε εγέννησε τον Ροβοάμ, Ροβοάμ δε εγέννησε τον Αβιά, Αβιά δε εγέννησε τον Ασά… […]
16.Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα Μαρίας, εξ ης εγεννήθη Ιησούς ο λεγόμενος Χριστός. [...]
18.Του δε Ιησού Χριστού η γέννησις ούτως ην. μνηστευθείσης γαρ μητρός αυτού Μαρίας τω Ιωσήφ, πριν ή συνελθείν αυτούς ευρέθη εν γαστρί έχουσα εκ Πνεύματος Αγίου.
19.Ιωσήφ δε ο ανήρ αυτής , δίκαιος ων και μη θέλων αυτήν παραδειγματίσαι, εβουλήθη λάθρα απολύσαι αυτήν.
20.Ταύτα δε αυτού ενθυμηθέντος ιδού άγγελος Κυρίου κατ’ όναρ εφάνη αυτώ λέγων. Ιωσήφ υιός Δαυίδ , μη φοβηθής παραλαβείν Μαριάμ την γυναίκα σου. το γαρ εν αυτή γεννηθέν εκ Πνεύματος εστίν Αγίου.
ΔΙΑΒΑΖΩ:
π.Νικολαος Τσακος
2 ώρες πριν
Η γέννηση του Σωτήρος Χριστού ας σηματοδοτήσει και την προσωπική κι αληθινή αναγέννηση όλων μας...από καρδίας εύχομαι ευλογημένο και χαρούμενο το επερχόμενο Άγιο Δωδεκαημερο....χρόνια καλα,χρόνια πολλά και καρποφόρα ......
Panagiotis Michalopoulos
Από τον Ιωσήφ λοιπόν, κληρονόμησε τα ξανθά του τα μαλλιά -ο Χριστός; Τον Ιωσήφ, που -στην εικόνα αυτή, δεν μοιάζει και πολύ με γέρο 80 χρόνων, όπως λένε ότι ήταν όταν αρραβωνιάστηκε την 15χρονη Μαρία! Ε;
Ιγνάτιος Γκίκας
Σταμάτα βρε (Μιχαλόπουλε εδώ γνωρίζω 3 τουλάχιστον Μιχαλόπουλους ΟΛΟΙ θρησκευόμενοι) τι είναι αυτά που γράφεις Χριστουγεννιάτικα; Ο ξανθός Χριστός με τα γαλανά μάτια είναι μια εικόνα που πλάσαρε η Δύση του Βορά, τον βλέπεις αυτόν τον Χριστό στην Βυζαντινή αγιογραφία;
Ιγνάτιος Γκίκας
Γράφεις για ένα ΄"γέρο 80 χρόνων, όπως λένε ότι ήταν όταν αρραβωνιάστηκε την 15χρονη Μαρία! Ε;" Ο δίκαιος Ιωσήφ δεν ήταν 80 χρονών, ήταν (δεν είμαι θεολόγος πιό έγκυρα θα σου απαντήσει ο πάτερ φαντάζομαι) ένας άντρας 35-40 χρονών που είχε ξαναπαντρευτεί, είχε ήδη παιδιά (αδέλφια του Χριστού) και εκτελούσε μια ειδική αποστολή με το θέλημα του Θεού).... έτσι το καταλαβαίνω εγώ.... 40 χρονών τότε ήταν ένας άντρας μεγάλος, ακόμα και στα χρόνια των γονιών μας 40άρης ήταν τρίτη ηλικία (στις εφημερίδες του 1900 διαβάζεις γέρων 50 χρονών τον επάτησε άμαξα)... σταμάτα να σκέπτεσε με τα σημερινά δεδομένα.
Ιγνάτιος Γκίκας
Η Παναγία ήταν μια κοπελιά που από παιδικής ηλικίας ζούσε στον ναό, που πάει ο νου σου στις 15χρονες των ντισκοτέκ; και σε ποιες κοινωνίες πάει ο νους σου; Ένα κορίτσι που αρραβωνιάστηκε και ο ο αρραβωνιάρης (Ιωσήφ) δεν περνούσε ούτε έξω από την πόρτα της. Που πάει ο νους σου δηλαδή, σκέψου λιγάκι!
Panagiotis Michalopoulos
"40άρης ήταν τρίτη ηλικία"
Ιγνάτιος Γκίκας
Εσύ σ αυτήν την εικόνα βλέπεις μια 15χρονη Παναγία; Το μάτι σου πάει μόνο στον ασπρομάλη Ιωσή Η μάνα που βλέπεις είναι μια μεγάλη γυναίκα όχι μια 15χρονη. Δεν καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά γίνονται καλλιτεχνική αδεία;φ;
Panagiotis Michalopoulos
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Το Αρχονταρίκι κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Παναγία μου,μητέρα της αγάπης ..Αγγελιοφόρε των ουρανών.
ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα.
Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν.
Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία.
Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου.
Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια.
Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.
Ιγνάτιος Γκίκας
και τι βλέπεις εδώ ; δηλαδή;
Panagiotis Michalopoulos
ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ 3 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΝΑΟ.
ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ.
ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ 15 ΕΤΩΝ, ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ Ο ΙΩΣΗΦ.
Panagiotis Michalopoulos
ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ...
Ιγνάτιος Γκίκας
Ε! τι θες να οεις για τον Ιωσήφ;
Panagiotis Michalopoulos
ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΗΤΑΝ.
40 ΕΤΩΝ Ή 80 ΕΤΩΝ.
Panagiotis Michalopoulos
Ο Ευαγγελισμός, έγινε πριν ή μετά τον αρραβώνα της, με τον Ιωσήφ;
Panagiotis Michalopoulos
ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ 80;
Ιγνάτιος Γκίκας
Αυτό είναι το πρόβλημα δηλαδή; Το πρόβλημα είναι ληξιαρχικό;
Panagiotis Michalopoulos
ΕΤΣΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Ιγνάτιος Γκίκας
Ποιά δηλαδή;
Panagiotis Michalopoulos
Τελευταία απορία:
Καλά, δεν αναρωτήθηκε κανείς από τους κάτοικους εκεί στη Ναζαρέτ, πώς γεννήθηκε ο Ιησούς από μια δεκαπεντάχρονη, με μνηστήρα της ένα γέρο –τον Ιωσήφ, νομιζόμενο σαν πατέρα του;
Μήπως θεώρησαν υπεύθυνο για την εγκυμοσύνη (όχι κάποιον κρίνο) αλλά… κάποιο από τα παιδιά του χήρου Ιωσήφ; Και αν ναι, επιτρεπόταν κάτι τέτοιο στο Ισραήλ; Και αν ναι, τότε κάποιος από τους νομιζόμενους αδελφούς του Ιησού –αυτός ο Ιάκωβος ίσως –αυτός με το απόκρυφο ευαγγέλιο, μπορεί να είναι και ο πατέρας του;
http://xairete.blogspot.gr/2016/12/blog-post_55.html
Ιγνάτιος Γκίκας
Σε αυτό ας σου απαντήσει ο πάτερ (πάντως η σκεψη σου είναι προτεσταντική, υπ αυτή την έννοια μπορώ να σου βάλω ΧΙΛΙΑ ερωτήματα, το ζήτημα είναι αν σκέπτεσαι Ορθόδοξα ή όχι).
Panagiotis Michalopoulos
Ήθελε λέει να την διώξει, όταν έμαθε ότι είναι έγκυος! Γιατί όμως του το έκρυψε; (Ερώτηση: Στο ναό έλαβε χώρα η εγκυμοσύνη;) Μετά, την κράτησε. Και έτσι, δεν την διαπόμπευσε ως μοιχαλίδα. Αλλά οι γείτονες, πώς το εξέλαβαν αυτό, το να τεκνοποιήσει ένας 80χρονος; Θαύμα –θαύμα πάλι;
Ιγνάτιος Γκίκας
Σταμάτα Χριστουγεννιάτικα για να σου μιλήσω όπως θα το έλεγε ο π Παίσιος (αν και πια δεν μου πέφτει λόγος στον χώρο του πατέρα Νικολάου) κινούμαστε σε διαφορετικό μήκος κύματος.
Ή θα προσπαθήσεις να καταλάβεις το θέμα Χριστινικά ή θα πρέπει εμείς να μπούμε στην λογική του Λουθήρου, του Καλβίνου, του Λένιν....
Panagiotis Michalopoulos
Προσπαθούμε να καταλάβουμε το θέμα Χριστινικά. Και ορθόδοξα. Δηλαδή όχι μόνο με την αγία γραφή (όπως οι αιρετικοί προτεστάντες) αλλά και με την Ιερά Παράδοση (σαν κανονικοί ορθόδοξοι).
Και μια και ανάφερες και τον γέροντα Παΐσιο, έχω να σου πω κάτι που ίσως και να το ξέρεις. Ότι ο γέροντας έλεγε, πως στα εφηβικά του χρόνια, όταν είχε πειρασμούς αμφιβολίας, εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του –για να τον ενισχύσει στην πίστη, ο ίδιος ο Χριστός, μπούστο. Και τον αναγνώρισε λέει ο Παΐσιος, ότι ήταν πραγματικά ο Χριστός, από τα μακριά ξανθά μαλλιά του, και από τα γαλανά του τα μάτια! Μια μορφή, κάτι σαν τον Ρόμπερτ Πάουελ, ένα πράγμα, να πούμε!
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=395936137420658&id=100010128258214
ΣΧΕΤΙΚΟ:
(Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016)
ΔΙΑΒΑΖΩ, και σε παρένθεση ΣΧΟΛΙΑΖΩ…
1. Η Μαριάμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, πριν εξελληνιστεί σε Μαρία, ήταν η μονάκριβη κόρη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Άννας και του Ιωακείμ. Όλη τους την ζωή πάλευαν (πώς πάλευαν;) να αποκτήσουν ένα παιδί όμως δεν είχαν σταθεί τυχεροί. (είναι κι αυτό θέμα τύχης, ε;).
2. Αντίθετα ζούσαν σε καθεστώς κοινωνικής απομόνωσης, αφού οι άτεκνοι εκείνη της εποχή θεωρούνταν λίγο έως πολλοί καταραμένοι ή όχι ευλογημένοι από τον Θεό.
(δεν επιτρεπόταν τότε η υιοθεσία;)
3. Κατά την παράδοση… (ποια παράδοση; Το απόκρυφο ευαγγέλιο είναι παράδοση;)
…η Αγία Άννα προσευχήθηκε στον Θεό, δηλώνοντας πως αν της χάριζε ένα παιδί θα το αφιέρωνε σε Εκείνον.
(ΣΧΕΤΙΚΟ: κάποιος κεφαλλονίτης ναυτικός, μια φορά που κινδύνευε να ναυαγήσει, έταξε στον άγιο Νικόλαο -αν σωζόταν, να γίνει καλόγερος ο… αδελφός του! Πήγε λοιπόν μετά στον σπίτι του αδελφού του, και του είπε: Αδελφέ, σε έταξα!)
4. Λίγες μέρες μετά, ο αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε το ζευγάρι και τους ενημέρωσε πως οι προσπάθειες τους θα έχουν αποτέλεσμα (τους προέτρεψε να συνεχίσουν το σεξ) και το παιδί τους θα είναι φορέας μιας ξεχωριστής αποστολής... (μια και το ειχαν ταμενο!)
5. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ζευγαριού (χωρίς σπέρμα πια αυτός, χωρίς ωάρια πια αυτή, και κυρίως ετοιμοθάνατοι και οι δυο, αφού σε λίγο πέθαναν) τα λόγια του αγγέλου βγήκαν αληθινά και γέννησαν ένα όμορφο κορίτσι. (ποιος λέει ότι ήταν όμορφο;)
6. Της έδωσαν το όνομα Μαριάμ, το οποίο σημαίνει βασίλισσα, κυρία αλλά και ελπίδα. (όλα αυτά;)
7. Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οι γονείς της, τήρησαν την υπόσχεση τους (γιατί έπρεπε στα τρία, και όχι στα πέντε;) και την οδήγησαν (δεμένη σαν κατσίκα;) το Ναό (στον τράγο;) όπου την παρέλαβε ένας ιερέας ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Προφήτη Ζαχαρία, τον πατέρα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. (σε συγγενή τους, την πήγαν;)
8. Η Παναγία (δεν αντέδρασε που αποχωριζόταν τους γονείς της;) έζησε 12 χρόνια στο Ναό (Συμβολικό το 12, μέχρι τα 15 της, δηλαδή), στα Άγια των Αγίων. (Εκεί μέσα έκανε και την ανάγκη της; Αν είναι δυνατόν! Πιο μεγάλο μούσι από αυτό, δεν υπάρχει, σε κανένα παραμύθι.)
9. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας (ποιος δάσκαλος τα λέει αυτά;) αυτός που της έφερνε καθημερινά τροφή ήταν ο ίδιος (αυτοπροσώπως, ο μεγάλος σεφ) ο Αρχάγγελος Γαβριήλ (κούριερ, ντελίβερι).
10. Όταν ήρθε η ώρα να βγει από τον Ναό… (Ποιο νούμερο, αποφάσισε, ότι ήρθε η ώρα; Το νούμερο 12;), οι ιερείς αποφάσισαν να την δώσουν σε κάποια οικογένεια, δεδομένου πως οι γονείς της είχαν ήδη φύγει από τη ζωή. (μα οι γονείς της, την είχαν τάξει, άρα και να ζούσαν δεν θα την έπαιρναν πίσω).
11. Τότε, γνωρίζοντες κατά την παράδοση, την ειδική αποστολή της Μαριάμ (πώς το γνώριζαν, από ποια παράδοση;), βρήκαν έναν μεγάλο σε ηλικία άνδρα, τον Ιωσήφ (αυτήν την οικογένεια της βρήκαν; Να γίνει εκεί δούλα;), ο οποίος ήταν χήρος και πατέρας τριών παιδιών. (δηλαδή την έδωσαν σε έναν γέρο που δεν θα ήταν ικανός να την αγγίξει πονηρά, και εστί θα έμενε αμόλυντη για την «ειδική αποστολή» της… Που θα την είχε και για να τον γηροκομεί, και για να του υπηρετεί και τα παιδιά του. Και όλα αυτά τσάμπα, και χωρίς… ΙΚΑ).
12. Τέσσερις μήνες έμεινε κοντά στον Ιωσήφ η Μαριάμ μέχρι να ξεκινήσει πλέον το θεϊκό σχέδιο. (δηλαδή, δεν είχε μείνει έγκυος όσο ήταν στο ναό; Δεν την επισκέφτηκε εκεί ο Αρχάγγελος, στον Ευαγγελισμό… Τότε που μαζί με το πακέτο του φαγητού, της πήγε και τον κρίνο; Σίγουρα πράγματα, ότι έγινε έξω από το ναό η σύλληψη με πνεύμα άγιο;).
13. Στη Ναζαρέτ όπου ζούσε (συζούσε αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ; Γιατί δεν είχε παντρευτεί ακόμα;) την επισκέφθηκε ξανά ο Γαβριήλ (αυτός με τα φαγητά, τσιφ στα «άγια των αγίων») όπου της είπε το ιστορικό: «Χαίρε κεχαριτωμένη• ο Κύριος μετά σου». 14. Τότε έμαθε και η ίδια ποια ήταν η αποστολή της την οποία αποδέχτηκε με χαρά. Λίγους μήνες αργότερα (πόσο λίγους;) ο Ιησούς γεννήθηκε…
(Τελευταία απορία:
Καλά, δεν αναρωτήθηκε κανείς από τους κάτοικους εκεί στη Ναζαρέτ, πώς γεννήθηκε ο Ιησούς από μια δεκαπεντάχρονη, με μνηστήρα της ένα γέρο –τον Ιωσήφ, νομιζόμενο σαν πατέρα του;
Μήπως θεώρησαν υπεύθυνο για την εγκυμοσύνη -όχι κάποιον κρίνο - αλλά... κάποιο από τα παιδιά του χήρου Ιωσήφ;
Και αν ναι, επιτρεπόταν κάτι τέτοιο στο Ισραήλ;
Και αν ναι, τότε κάποιος από τους νομιζόμενους αδελφούς του Ιησού -αυτός ο Ιάκωβος ίσως - αυτός με το απόκρυφο ευαγγέλιο, μπορεί να είναι και ο πατέρας του;)
http://mariannavergi.blogspot.gr/2016/07/blog-post_21.html?spref=fb
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Απόσπασμα από την επιστολή του Αγ. Επιφανίου προς τους Χριστιανούς της Αραβίας, κατά των Αντιδικομαριανιτών, δηλαδή των αιρετικών, οι οποίοι δεν εδέχοντο την αειπαρθενία της Θεοτόκου.
Η επιστολή εγράφη το 367, μόλις ανέλαβε τα επισκοπικά του καθήκοντα.
Η επιστολή σώζεται αυτούσια στο Πανάριο, που συνεγράφη το 375 (PG 42.705-740).
Σύμφωνα με την επιστολή αυτή:
Ο Ιακώβ (επονομαζόμενος Πάνθηρ) είχε δυο υιούς:
α/ Ιωσήφ τον μνήστορα
β/ Σίμωνα Κλωπά
Ο Ιωσήφ νυμφεύθηκε μια γυναίκα από την φυλή Ιούδα και γέννησε έξη (6) παιδιά, τέσσερα αγόρια και δυο κορίτσια (τούτο αναφέρουν Ματθαίος 13.53, Μάρκ. 6.3)
Ο Ιωσήφ έμεινε χήρος και σε ηλικία 80 ετών μνηστεύθηκε τη Μαρία.
Ο Ιωσήφ αποθνήσκει μετά τα 92 του χρόνια.
Τα έξη παιδιά του Ιωσήφ αναφέρονται με τα ονόματά τους:
Ιάκωβος, Ιωσής, Σίμων, Ιούδας, Μαρία, Σαλώμη.
ΠΗΓΗ : Αγίου Επιφανίου: Πανάριον
1 σχόλιο:
Περί της αειπαρθενίας της Θεοτόκου
Απόσπασμα από την επιστολή του Αγ. Επιφανίου προς τους Χριστιανούς της Αραβίας, κατά των Αντιδικομαριανιτών, δηλαδή των αιρετικών, οι οποίοι δεν εδέχοντο την αειπαρθενία της Θεοτόκου. Η επιστολή εγράφη το 367, μόλις ανέλαβε τα επισκοπικά του καθήκοντα. Η επιστολή σώζεται αυτούσια στο Πανάριο, που συνεγράφη το 375 (PG 42.705-740).
Σύμφωνα με την επιστολή αυτή:
Ο Ιακώβ (επονομαζόμενος Πάνθηρ) είχε δυο υιούς:
α/ Ιωσήφ τον μνήστορα
β/ Σίμωνα Κλωπά
Ο Ιωσήφ νυμφεύθηκε μια γυναίκα από την φυλή Ιούδα και γέννησε έξη (6) παιδιά, τέσσερα αγόρια και δυο κορίτσια (τούτο αναφέρουν Ματθαίος 13.53, Μάρκ. 6.3)
Ο Ιωσήφ έμεινε χήρος και σε ηλικία 80 ετών μνηστεύθηκε τη Μαρία.
Ο Ιωσήφ αποθνήσκει μετά τα 92 του χρόνια.
Τα έξη παιδιά του Ιωσήφ αναφέρονται με τα ονόματά τους:
Ιάκωβος, Ιωσής, Σίμων, Ιούδας, Μαρία, Σαλώμη.
Ο Ιάκωβος (αποκαλούμενος αδελφόθεος, ωβλίας = τείχος, δίκαιος, ναζωραίος = άγιος). Εγέννησεν τούτον ο Ιωσήφ σε ηλικία 40 ετών. Αδελφός του Ιησού εξ αγχιστείας, ήταν 40 ετών όταν γεννήθηκε ο Ιησούς. Κατά δε την Πεντηκοστή ήτανε 73 ετών και ανέλαβε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Ο Παύλος αναφέρει: «Έτερον δε των αποστόλων ουκ είδον, ει μη Ιάκωβον τον αδελφόν του Κυρίου» (Γαλ. 1.19). Ο Ιάκωβος τελευτά σε ηλικία 96 ετών, παρθένος, με το μαρτύριο του λιθοβολισμού. Δεν αναφέρεται στους 12 Αποστόλους, όπως ο Ιάκωβος ο του Αλφαίου και ο Ιάκωβος ο του Ζεβεδαίου. Είναι ένας εκ των 71 αποστόλων. Αναφέρονται στο πρόσωπό του: η επιστολή Ιακώβου στην Καινή Διαθήκη, καθώς και η λειτουργία του, ως Ιακώβου του αδελφοθέου. Επίσης αναφέρεται και το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου, απόκρυφο κείμενο με μυθώδεις αφηγήσεις. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Οκτωβρίου.
Ο Σίμωνας ο αδελφόθεος (και Συμεών και Κλεόπας επονομαζόμενος), εκ των 71 αποστόλων, δεύτερος επίσκοπος Ιεροσολύμων μετά τον Ιάκωβο τον αδελφόθεο και ιερομάρτυρας. Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Απριλίου.
Ο Ιωσής ο αδελφόθεος. Η ονομασία του είναι εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γιωσέφ = Ιωσήφ.
Ο Ιούδας ο αδελφόθεος, αδελφός του Κυρίου εξ αγχιστείας (και Θαδδαίος και Λεββαίος επονομαζόμενος), εκ των 71 αποστόλων, αναφέρεται ως ο συγγραφέας της επιστολής Ιούδα στην Καινή Διαθήκη. Ο Ιούδας με τη σύζυγό του έχουν ιεραποστολικό έργο: «ως και οι λοιποί απόστολοι και οι αδελφοί του Κυρίου και Κηφάς;» (Κορινθ. Α΄ 9.5). Η μνήμη του τιμάται στις 19 Ιουνίου.
ΠΗΓΗ : Αγίου Επιφανίου: Πανάριον
ΙΚ
Δημοσίευση σχολίου