Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σώθηκε η εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας γιατί ήταν θαυματουργή… Οι ληστές όμως πήραν μαζί τους τις λειψανοθήκες με τα (μη θαυματουργά;) οστά των Αγίων Χαραλάμπους, Τρύφωνος, Παρασκευής, Κοσμά και Δαμιανού, Προκοπίου, Νικήτα, Βαρβάρας, Παντελεήμωνα, Αναστασίας καθώς και κάποιων ανωνύμων (υπάρχουν και τέτοιοι;) Αγίων.

Διαβάζω:

Δεν πίστευαν στα μάτια τους μοναχοί και λαϊκοί το θέαμα που αντίκρισαν προ ημερών στην Ιερά Μονή Ρέθα, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Ανοιξιάτικο Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr το ιερότερο προσκύνημα της περιοχής της Αμφιλοχίας έγινε στόχος ληστών, οι οποίοι εισήλθαν στη Μονή και δεν δίστασαν να αφαιρέσουν λειψανοθήκες Αγίων! 
 
Στο εν λόγω μοναστήρι υπάρχουν λειψανοθήκες που περιέχουν οστά των Αγίων Χαραλάμπους, Τρύφωνος, Παρασκευής, Κοσμά και Δαμιανού, Προκοπίου, Νικήτα, Βαρβάρας, Παντελεήμωνα, Βαρβάρας. Αναστασίας καθώς και ανωνύμων Αγίων.

Λέγεται μάλιστα ότι οι δράστες εισέβαλαν στη Μονή με ιδιαιτέρα επαγγελματικό τρόπο, σκάβοντας ακόμη και σε σημεία για να διευκολυνθούν στην όσο το δυνατό πιο «διακριτική» είσοδο και έξοδό τους από το χώρο. 

Ευτυχώς η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας γνωστής και ως «Η Κυρία του Βάλτου» που αποτελεί πόλο έλξης για τους προσκυνητές γλύτωσε από τα χέρια των αδίστακτων ληστών. 
Για το συμβάν διενεργούνται πλέον οι απαραίτητες έρευνες από τις αρμόδιες αρχές. 

http://www.dete.gr/news.php?article_id=86711

2 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η Ι.Μ. Αρέθα (ή "Τα Ρέθα" για τους ντόπιους) είναι το ιερότερο προσκύνημα της ευρύτερης περιοχή…

Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν άσυλο ατόμων με ψυχικές παθήσεις. Ακόμα και σήμερα διατηρούνται οι κρίκοι για την καθήλωση των ψυχασθενών.

Στο μοναστήρι υπάρχουν 2 λειψανοθήκες που περιέχουν μικρά τεμάχια των Αγίων Προκοπίου, Παρασκευής, Τρύφωνος, Ανδρέου του Ερημίτου, Αναστασίας, Κοσμά και Δαμιανού, Παντελεήμωνα, Βαρβάρας, Νικήτα, Χαραλάμπους και μεταξύ αυτών και ανώνυμων αγίων.

Είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου οπότε και πραγματοποιείται λαμπρή εορτή με την συμμετοχή πληθώρας πιστών από ολόκληρη την γύρω περιοχή.

http://www.myamfilochia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=32

P. MICHALOPOULOS είπε...

7/4/12
12:36 μμ ΣΤΟΧΟΣ

ΕΚΛΕΨΑΝ... ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΓΙΩΝ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ...

http://www.stoxos.gr/2012/04/blog-post_9061.html