Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τι ζητάει το Κράτος από την Εκκλησία
Η κυβέρνηση ανοίγει το φάκελο της εκκλησιαστικής περιουσίας και αυτή τη φορά, ελέω κρίσης, όπως λένε έγκυρες πηγές, δεν υπάρχουν περιθώρια για ατελέσφορες συζητήσεις, παρά μονάχα ο δρόμος που καταλήγει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Υπολογισμοί φέρουν την περιουσία της Εκκλησίας να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς δεν υπάρχει επίσημη απογραφή, για να γίνει γνωστό το ακριβές μέγεθος.
Σε αυτή την προσέγγιση δεν έχουν προσμετρηθεί η τεράστια περιουσία που κατέχουν 2.500 μοναστήρια, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα, και τα 1.300 ακίνητα που διαχειρίζεται η Εκκλησία σε ολόκληρη τη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι που ήδη προετοιμάζεται, δεν είναι μονάχα «ιερό» αλλά και εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η πλευρά της Εκκλησίας έχει φροντίσει να περιχαρακώσει τη θέση της, αφήνοντας προς φορολόγηση πάνω στο τραπέζι του διαλόγου μονάχα το 1% της αμύθητης, κατά πολλούς θνητούς, περιουσίας της! Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ωστόσο, χαρακτηρίζει παραμύθι όσα ακούγονται για το εύρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από το 100% της εκκλησιαστικής περιουσίας το 96% έχει πλέον ληστευτεί και μένει ένα 4% περίπου, από το οποίο το 3% είναι δεσμευμένο.
Το οικονομικό επιτελείο, από την άλλη πλευρά, έχει ετοιμάσει σε πρώτη φάση ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο θα παρουσιάσει στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προβάλλοντος ταυτοχρόνως το αίτημα για ουσιαστική συμβολή της Εκκλησίας στη δίκαια, ισότιμη και ουσιαστική αντιμετώπιση της καταστάσεως που αντιμετωπίζει η χώρα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, ενώ οι καλά γνωρίζοντες το θέμα, λένε ότι οι δύο πλευρές ήδη έχουν ανταλλάξει απόψεις για το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το σχέδιο των 4 σημείων
Ποια είναι τα ζητήματα που θα θέσει επί τάπητος το οικονομικό επιτελείο;
1. Η απαλλαγή του Δημοσίου από το κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών αλλά και της καταβολής των συντάξεων στους συνταξιούχους κληρικούς. Για το 2010 ο λογαριασμός για μισθοδοσία και συντάξεις θα φτάσει τα 315 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκαν και άλλες επιχορηγήσεις προς την Εκκλησία, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η μισθοδοσία των κληρικών από το ελληνικό Δημόσιο προκύπτει από νόμο του 1945, ο οποίος, όμως, προέβλεπε ως αντιστάθμισμα την υποχρέωση της Εκκλησίας να καταβάλει ως φόρο το 35% επί των ακαθάριστων εισπράξεων των ναών. Οικονομικοί παράγοντες λένε ότι αυτός ο φόρος ουδέποτε αποδόθηκε, με αποτέλεσμα να καταργηθεί το 2003. Όλα τα έσοδα δηλώνονταν ως χορηγίες και απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση.
2. Η υποχρεωτική καταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από το σύνολο της Εκκλησίας (μονές, ιδρύματα, οργανισμοί κ.λπ.) και όχι μονάχα από την Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας. Για το 2009 η Εκκλησία πλήρωσε Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας 800.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μονάχα σε ένα μικρό κομμάτι για τα ακίνητα που διαχειρίζεται η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας, και δεν αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνει μονές, ιδρύματα και μητροπόλεις. Από την πλευρά της, βεβαίως, η Εκκλησία λέει ότι το 60% των ακινήτων που διαθέτει είναι δεσμευμένα, γι’ αυτό και δεν υποχρεούται στην καταβολή φόρου.
3. Η κατάργηση του πλήθους των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν εκατοντάδες μοναστήρια. Η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το 2004, έσπευσε να καταργήσει το φόρο του 10% που επιβάρυνε τα μισθώματα από την εκμίσθωση γης και ακινήτων, ακόμη και εμπορικού χαρακτήρα! Με το νόμο 3427/05 αποφασίστηκε η απαλλαγή της Εκκλησίας και από το φόρο υπερτιμήματος αλλά και από το τέλος συναλλαγών επί ακινήτων.
4. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει την Εκκλησία (με τις μητροπόλεις, τις μονές, τα ιδρύματα και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που διαθέτει) στο σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας με οριοθετημένες υποχρεώσεις και συμμετοχές, γεγονός που αντιπαρέρχεται ο αρχιεπίσκοπος, λέγοντας ότι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ούτε για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του κράτους, ούτε για να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας. Μητροπολίτες επίσης θέτουν ως κύριο αίτημα τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα κοινοτικά προγράμματα, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια και να απαλλάξουν τον προϋπολογισμό από τα «ιερά» βάρη.
Η περιουσία
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία, με τους υπολογισμούς να μιλούν για 1,3 εκατ. στρέμματα. Από αυτά:
τα 732.000 είναι βοσκότοποι,
τα 367.000 δασικές εκτάσεις και
τα 189.000 γεωργικές.
Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», αφού γι' αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Από τα 1.300 που διαχειρίζεται η Εκκλησία:
τα 440 είναι για επαγγελματική χρήση,
τα 260 είναι κατοικίες και
τα 600 οικόπεδα.
Τα έσοδα μόνο από δύο ακίνητα-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως! Οι γνώστες λένε ότι μισθώνονται γραφεία σε σικ περιοχές 3.500 ευρώ το μήνα. Ο αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Επιτέλους ελευθερώστε αυτή την ανεκτίμητη περιουσία, τη λίγη που έχει μείνει, που είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο. Να φτιάξουμε ένα ταμείο πρόνοιας και όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι, να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία».
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου