Μετά από δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχε διακόψει κάθε επαφή με τις Κυπριακές Αρχές, εμφανίστηκε στο Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες ο Μισέλ Βαν Ριν, o Ολλανδός πρώην συνεργάτης και φίλος του γνωστού για τις συλήσεις των εκκλησιών στα κατεχόμενα, Τούρκου αρχαιοκάπηλου, Αϊντίν Ντικμέν, και παρέδωσε μια μεταβυζαντινή εικόνα της Μικρής Δέησης, που χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα. Ο Μισέλ Βαν Ριν συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, αντιπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον οποίο ανέφερε ότι αγόρασε πρόσφατα την εικόνα από οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου με την πρόθεση να την επιστρέψει στη νόμιμη κάτοχο του, την Εκκλησία της Κύπρου.
Η επανεμφάνιση του Μισέλ Βαν Ριν έρχεται παραμονές της ακρόασης (1η Απριλίου) στο Δικαστήριο του Μονάχου της αγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας με αίτημα την επιστροφή εικόνων, ψηφιδωτών και τοιχογραφιών από ναούς στα κατεχόμενα, που σύλησε ο Αϊντίν Ντικμέν και κατασχέθηκαν από τις Γερμανικές Αρχές, οι οποίες έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα του στο Μόναχο τον Οκτώβριο του 1997.
Πολλά από τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες, που βρέθηκαν στην κατοχή του Ντικμέν προέρχονται από την Παναγία την Κανακαριά και το Μοναστήρι του Αντιφωνητή. Ο κατάλογος των κατασχεθέντων κειμηλίων αποτελείται , σύμφωνα με πληροφορίες μας, από 60 σελίδες και η αξία τους εκτιμήθηκε τότε περίπου 60 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.
Ο Μισέλ Βαν Ριν, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Ντικμέν στο γιγαντιαίο λαθρεμπόριο των κυπριακών κειμηλίων, ήταν ο άνθρωπος, που κατέδωσε στις Γερμανικές Αρχές τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο, επειδή υπήρξε μεταξύ τους «κάποια παρεξήγηση».
Το ζήτημα τώρα είναι κατά πόσον η Γενική Εισαγγελία και η Εκκλησία της Κύπρου θα ζητήσουν από τον Μισέλ Βαν Ριν να καταθέσει στη δίκη του Μονάχου ως βασικός μάρτυρας και αν αυτός θα αποδεχθεί.
(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)
Η μεταβυζαντινή εικόνα της Μικρής Δέησης (53,5 Χ 35 εκατ.) απεικονίζει τον Χριστό ένθρονο και με το δεξί χέρι να ευλογεί.
Στο αριστερό χέρι φέρει ανοιχτό Ευαγγέλιο. Στη δεξιά πλευρά του Χριστού στέκει η Παναγία με τα χέρια σε θέση δέησης προς τον Σωτήρα του κόσμου.
Τα φωτοστέφανα των μορφών έχουν φιλοτεχνηθεί με την έκτυπη τεχνική. Η εικόνα είναι έργο των αγιογράφων της Σχολής του Αγίου Ηρακλειδίου, που άκμασε στην Κύπρο τον 18ο και 19ο αιώνα .
Η εικόνα, που παρέδωσε ο Βαν Ριν στον Επίσκοπο Νεαπόλεως , είναι "ακρωτηριασμένη", αφού έχουν αποκόψει από αυτή με αριστοτεχνικό τρόπο την μορφή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος στεκόταν στα αριστερά του Χριστού.
omogeneia.ana-mpa.gr/press