Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

«Ιερή» παιδοφιλία σε ίδρυμα κωφαλάλων

67 πρώην μαθητές της εκκλησιαστικής σχολής «Αντόνιο Πρόβολο» καταγγέλλουν τον σωματικό και ψυχικό βιασμό τους από ιερείς - δασκάλους

Ζουν μέσα στη σιωπή. Παλεύουν με τους εφιάλτες για δεκαετίες. Τώρα βρήκαν το θάρρος να διηγηθούν την τραγική ιστορία τους. Οι κωφάλαλοι πρώην μαθητές του εκκλησιαστικού ιδρύματος Αντόνιο Πρόβολο στη Βερόνα της Ιταλίας καταγγέλλουν ιερείς για σεξουαλική κακοποίηση και βγάζουν στο φως μια τραγωδία, που ίσως να αποδειχθεί μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις παιδοφιλίας στη γειτονική χώρα.

Οι 67 πρώην μαθητές, που σήμερα είναι μεταξύ 50 και 70 ετών (ο νεότερος είναι 41 ετών), μιλούν με πόνο για τις τρομερές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας τους που τους έχουν σημαδέψει, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα φαινόμενο-μάστιγα για την Καθολική Εκκλησία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα με παρόμοια σκάνδαλα σε διάφορες χώρες.

Τώρα αμαυρώνεται η εικόνα ενός ιδρύματος που για περισσότερο από έναν αιώνα θεωρούνταν πρότυπο και λαμπρό δείγμα φιλανθρωπίας. Στο ίδρυμα Αντόνιο Πρόβολο αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον τα κωφάλαλα παιδιά φτωχών οικογενειών από τις βορειοανατολικές περιοχές της Ιταλίας. Οι δάσκαλοι-ιερείς αναλάμβαναν τη μόρφωση των μαθητών και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Δημοσιότητα
Απ ό,τι φαίνεται όμως, μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό «L Εspresso», έβαλαν στην άκρη τα καθήκοντά τους για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους, εκμεταλλευόμενοι την αθωότητα αλλά και την ιδιαίτερα ευάλωτη θέση των συγκεκριμένων παιδιών.

Οι καταγγέλλοντες περιγράφουν τον σωματικό και τον ψυχολογικό βιασμό τους για τουλάχιστον 30 χρόνια, από τη δεκαετία του 50 μέχρι το 1984. Διηγούνται τον τρόπο που οι ιερείς ασελγούσαν πάνω τους την ώρα της «εξομολόγησης», επωφελούμενοι από το γεγονός ότι η πόρτα της αίθουσας παρέμενε κλειδωμένη, το πώς συνέχιζαν την κακοποίηση στους κοιτώνες, στα ντους, στην κατασκήνωση, υποχρεώνοντάς τους δια της βίας σε κάθε είδους σεξουαλική πράξη.

Αν τα απροστάτευτα παιδιά προέβαλλαν οποιαδήποτε αντίσταση, τότε έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες: ξυλοδαρμό, τιμωρίες και απειλές για κακούς βαθμούς.

ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ
«Αυτό που πάθαμε να μη συμβεί και σε άλλους...»

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, λόγω της δημοσιοποίησης, ο επίσκοπος της Βερόνα μονσινιόρ Τζιουζέπε Τζέντι δήλωσε ότι το Ινστιτούτο υπάγεται διοικητικά στο Βατικανό και ότι ο ίδιος έχει λάβει γνώση μόνο κάποιων αόριστων κατηγοριών - παρότι οι καταγγέλλοντες έχουν να αναφέρουν συγκεκριμένα ονόματα. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι καταγγελίες ενδέχεται να είναι ένα είδος εκβιασμού, με στόχο οικονομικές αποζημιώσεις.

Τα θύματα απαντούν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν οικονομικά αιτήματα και ούτε μπορούν να φθάσουν την υπόθεσή τους στα δικαστήρια, αφού όποιες εγκληματικές πράξεις συνέβησαν στο ίδρυμα έχουν πλέον παραγραφεί.

«Το μόνο που θέλουμε», λένε, «είναι η απομάκρυνση των ιερέων, ώστε αυτό που πάθαμε εμείς να μη συμβεί και σε άλλους».

Κάποιοι από αυτούς που κατονομάζονται ως θύτες εργάζονται ακόμα στο ίδρυμα, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί με άλλη έδρα και προσανατολισμό, καθώς πλέον ασχολείται κυρίως με την επαγγελματική εκπαίδευση νέων ανέργων υπό την καθοδήγηση λαϊκών.

Εισαγγελική έρευνα.

Το θλιβερό κεφάλαιο της παιδεραστίας πάντως δεν έχει κλείσει για την Εκκλησία. Σύμφωνα με το «Εspresso», η Εισαγγελία της Ρώμης ερευνά την πιθανότητα να υπάρχει δίκτυο παιδόφιλων ιερέων, μετά τα απανωτά κρούσματα με καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, ορισμένοι εκ των οποίων συνελήφθησαν και βρέθηκε στην κατοχή τους πορνογραφικό υλικό.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
«Τα βράδια ερχόταν (ο ιερέας) στον κοιτώνα όπου κοιμόμουν με άλλους κωφάλαλους, με ξυπνούσε συχνά και με πήγαινε στο μπάνιο, όπου ασελγούσε πάνω μου ή αυνανιζόταν. Δεν το ξέχασα ποτέ», λέει ο Γκουίντο, ένας πρώην μαθητής, ενώ ο Τζιουζέπε -ένας εκ των κακοποιημένων- διηγείται πως ακόμη και σήμερα όταν συναντά τον βιαστή του στη Βερόνα νιώθει πολύ άβολα. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν αγόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κορίτσια μπόρεσαν να ξεφύγουν από την κακοποίηση, η οποία μάλιστα λάμβανε χώρα ακόμη και κάτω από την Αγία Τράπεζα της Εκκλησίας του ιδρύματος.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου