Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

1. Είχα ένα πολύ καλό φίλο στα νεανικά μου χρόνια – ένα άγιο παιδί, τον Γιάννη τον Ασλανίδη –επιστήμονα ηλεκτρολόγο… Ήμασταν τότε συνεργάτες στα Κατηχητικά εκείνης της εποχής στην Αττική, και μέλη -και οι δυο, στην εσωτερική ιεραποστολική αδελφότητα θεολόγων «Ο Σταυρός», του επισκόπου Φλώρινας Αυγουστίνου Καντιώτη στην Αθήνα (Ζωοδόχου Πηγής –Εξάρχεια). 2. Ο Γιάννης μας, κάποια χρόνια μετά, έγινε πάτερ Κοσμάς -ιερομόναχος στο Άγιoν Όρος! Και μετά, με τα μεγάλα του τα αγγελικά φτερά πέταξε για την εξωτερική ιεραποστολή, για την κεντρική Αφρική, όπου εκεί έμεινε και δρούσε με θαυμαστό τρόπο, και τελικά έδωσε και τη ζωή του ακόμα –κυριολεκτικά, στο έργο αυτό! Αιωνία του η μνήμη! 3. Θυμάμαι όταν τον συνάντησα μια μέρα που είχε ήρθε βιαστικά στην Ελλάδα, και μου περιέγραφε τις δεισιδαιμονίες που έχει συναντήσει εκεί, την επικράτηση της μαγείας και πως οι άνθρωποι εκεί είναι οπαδοί είτε του κακού μάγου της φυλής (μαύρη μαγεία, βουντού κλπ), είτε του λευκού (λευκή μαγεία). 4. Τα θυμήθηκα όλα αυτά σήμερα, με αφορμή μια συζήτηση που έχω σχετικά με την Παναγία την «Πορταΐτισσα». Δεν έχω καταλάβει ακόμα αν η περίπτωση αυτή ανήκει στην μαύρη ή στην λευκή μαγεία. Η συζήτηση συνεχίζεται!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ιερα μονη ιβηρων αγιον ορος
10 Σεπτεμβρίου στις 2:45 μ.μ. 

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ";
Ιερα μονη ιβηρων αγιον ορος 

Την εποχή της εικονομαχίας στην Κωνσταντινούπολη, οι ασεβείς εικονομάχοι κατέστρεφαν τις εικόνες στους Ναούς και τα σπίτια των Χριστιανών. Μία ευσεβής χήρα, προτίμησε να πετάξει την σημερινή εικόνα της Πορταϊτισσας στην θάλασσα, παρά να την καταστρέψουν οι εικονομάχοι. Έκλαιγε και θρηνούσε δια την απώλεια της αγαπημένης της εικόνας, αλλά η Υπεραγία Θεοτόκος την παρηγόρησε στον ύπνο της λέγοντάς της, ότι την εικόνα της θα την στείλει σ’ ένα τόπο, όπου θα την προσκυνούν εις τους αιώνες πολλές φυλές και γλώσσες.
Μετά από αρκετά χρόνια το 1004μχ. η εικόνα εμφανίστηκε μέσα στην θάλασσα μπροστά στην Μονή Ιβήρων στο Άγιο Όρος, να στέκεται όρθια πάνω στα νερά. Οι μοναχοί θαύμασαν για το γεγονός και προσπαθούσαν να βγάλουν την εικόνα από την θάλασσα αλλά μία αόρατος δύναμη τους εμπόδιζε.
Λίγο πιο ψηλά από την Μονή ασκήτευε ένας μοναχός με το όνομα Γαβριήλ.
Σ’ αυτόν παρουσιάστηκε η Παναγία και του είπε τα εξής:
“Θέλω εσύ να έρθεις να παραλάβεις την εικόνα μου από την θάλασσα, διότι εσένα βρίσκω άξιο για να την μεταφέρεις στην Μονή ”. Ο ασκητής υπάκουσε και κατέβηκε να παραλάβει την εικόνα. Όταν μπήκε στην θάλασσα όμως, προς έκπληξη όλων, δεν βούλιαζε αλλά περπατούσε επάνω στα νερά, μέχρι που έβγαλε την εικόνα στην ξηρά. Στο σημείο που ακούμπησε η εικόνα μόλις βγήκε από την θάλασσα, ανέβλυσε αγίασμα, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.  

Ο ασκητής Γαβριήλ μαζί με τον ηγούμενο και τους μοναχούς, μετέφεραν την εικόνα στο καθολικό της Μονής και την εγκατέστησαν σε περίοπτη θέση.
Την επόμενη ημέρα όμως δεν την βρήκαν μέσα στην εκκλησία, αλλά πάνω από την πύλη. 
Αυτό έγινε πολλές φορές ακόμη και οι μοναχοί κατάλαβαν ότι η Παναγία θέλει να μείνει πλησίον της πύλης. 
Μάλιστα εμφανίστηκε και στον ηγούμενο και του είπε τα εξής: “Εγώ ήρθα εδώ για να σας φυλάω κι όχι να με φυλάτε”. 
Μετά κι απ’ αυτό, έχτισαν ωραίο παρεκκλήσιο δίπλα στην πύλη της Μονής και η εικόνα εγκαταστάθηκε εκεί, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα.
Panagiotis Michalopoulos 

Διαβάζω:
«Μία ευσεβής χήρα, προτίμησε να πετάξει την σημερινή εικόνα της Πορταϊτισσας στην θάλασσα…»
Σχολιάζω:
Πάλι δεν μου απαντήσατε τι θα πει «Πορταϊτισσα»!
Ιερα μονη ιβηρων αγιον ορος

Ο ασκητής Γαβριήλ μαζί με τον ηγούμενο και τους μοναχούς, μετέφεραν την εικόνα στο καθολικό της Μονής και την εγκατέστησαν σε περίοπτη θέση. Την επόμενη ημέρα όμως δεν την βρήκαν μέσα στην εκκλησία, αλλά πάνω από την πύλη. Αυτό έγινε πολλές φορές ακόμη και οι μοναχοί κατάλαβαν ότι η Παναγία θέλει να μείνει πλησίον της πύλης. Μάλιστα εμφανίστηκε και στον ηγούμενο και του είπε τα εξής: “Εγώ ήρθα εδώ για να σας φυλάω κι όχι να με φυλάτε”. Μετά κι απ’ αυτό, έχτισαν ωραίο παρεκκλήσιο δίπλα στην πύλη της Μονής και η εικόνα εγκαταστάθηκε εκεί, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα. 
Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ
Panagiotis Michalopoulos 
Διαβάζω: 
«“Εγώ ήρθα εδώ για να σας φυλάω κι όχι να με φυλάτε”. Μετά κι απ’ αυτό, έχτισαν ωραίο παρεκκλήσιο δίπλα στην πύλη της Μονής και η εικόνα εγκαταστάθηκε εκεί, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα. Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ.» 
Σχολιάζω: 
Άρα το όνομα Παναγία η «Πορταΐτισσα», σημαίνει η Παναγία «της Πόρτας»!
Σωστά;
https://www.facebook.com/IVIRON/photos/a.548638595166859/2090234021007301/?type=3&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου