Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Οι αγιορείτες νονοί, την ονόμασαν «Πορταΐτισσα», την εικόνα αυτή της Παναγίας… Και τούτο λέει, διότι την έχουν στήσει (σαν Πορτιέρισσα), στα αριστερά καθώς μπαίνουμε στο ναό της μονής Ιβήρων. Είναι να πούμε, το πιο θαυματουργό τοτέμ, της μαλακο-Ορθοδοξίας! Διαβάζω: «Η Εικόνα αυτή, δεν πρέπει να βγει ποτέ –μα ποτέ, εκτός του Άθωνα. Όπως λέει η παράδοση, αν γίνει κάτι τέτοιο, ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ θα σημάνει και το ΤΕΛΟΣ του Αγίου Όρους.» (Θρησκεία βουντού, ρε πούστη μου!)

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Giorgio Mahimos κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Ελληνική Επανάσταση.
6 ώρες πριν
Παναγία Πορταΐτισσα: Η θαυματουργή εικόνα στο Άγιο Όρος

https://www.facebook.com/giorgio.mahimos/posts/212537725913419?pnref=story
Διαβάζω:Στο Αγιο Ορος, στην Ιερά Μονή των Ιβήρων βρίσκεται η θαυματουργή Εικόνα ΠΑΝΑΓΙΑ Πορταΐτισσα, η οποία κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος, το δε βάρος 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα και τα λοιπά. Η αυστηρή έκφραση του ιερού προσώπου Της, τονιζόμενη από την επιβλητική, καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.
Η Εικόνα αυτή δεν πρέπει να βγεί ποτέ εκτός του Αθωνα. Οπως λέει η παράδοση, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημάνει και το τέλος του Αγίου Όρους.
Θεωρείται μια από τις πιο θαυματουργές εικόνες. Τα τάματα που γίνονται για την χάρη της σε καθημερινή βάση από την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο είναι πάρα πολλά.. «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς».

Δόθηκε το προσωνύμιο τούτο στην Παναγία, επειδή είναι τοποθετημένη η ιερά εικόνα στο παρεκκλήσιο της μονής Ιβήρων που ευρίσκεται αριστερά της κεντρικής Πύλης.
http://newsone.gr/ellada/1471486-panagia-portaitissa-h-8aymatoyrgh-eikona-sto-agio-oros
ΠΗΓΗ
vimaorthodoxias. gr

4 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει καμία εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη από τον ευαγγελιστή Λουκά τον ιατρό. Ο Λουκάς ζωγράφισε 3 εικόνες της Παναγίας μετά την Πεντηκοστή: 1/ Ελεούσα, 2/ Οδηγήτρια, 3/ Παρθένος (χωρίς το Χριστό). Από αυτές δεν σώζεται κανένα πρωτότυπο. Από αυτά δημιουργήθηκαν 31 αντίγραφα, τα οποία σώζονται. Όλα λοιπόν τα αποδιδόμενα στο Λουκά έργα είναι αντίγραφα (όχι από τον Λουκά) (Λ. Ουσπένσκυ: Η Θεολογία της Εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σελ. 51).

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα ο Λουκάς ο ιατρός, ήταν και ζωγράφος; Και είχε –όπως λένε, για μοντέλο -στα έργα του, την ίδια την Παναγία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι λένε. Ποιός ξέρει;

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως ξέρουμε κάτι...
    Π.χ., ότι ο Λουκάς ήταν γιατρός του αποστόλου Παύλου, συνοδός του στις περιοδείες, σε διωγμούς, σε κινδύνους, σε περιπέτειες, σε ναυάγια και φυλακίσεις.
    Δεν ξέρουμε λοιπόν αν μέσα σε όλα αυτά είχε και την άνεση να παριστάνει και τον ζωγράφο, να βρει δε και για μοντέλο την ίδια την Παναγία, με… το μωρό της αγκαλιά!
    Άστε, φίλτατε!
    Από αυτήν την θρησκεία, προτιμώ καλύτερα το να πιστεύω στην ιστορία με τον Αλή Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες! Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή