Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

«Ορθόδοξα Τοτέμ»: Μια ετικέτα του ιστολογίου «χαίρετε».

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
P. MICHALOPOULOS είπε...
Διαβάζω (στο iefimerida.gr):
«Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ.»
Ερώτηση:
Πώς ήταν ο θεός που είδε ο προφήτης Ηλίας;
Νέος, γέρος, περιστέρι;

P. MICHALOPOULOS είπε...
ΥΓ
Και βέβαια ήθελα να προκαλέσω συζήτηση, διότι είχα στο νου τον θεό στην εικονογραφία μας, που είναι αποκλειστικά ένας γέρος ένας νέος και ένα περιστέρι!
Υποθέτω δε, ότι τόσο –με τον Μωυσή, η φωτιά στη βάτο (φλόγα, όπως και στην Πεντηκοστή), όσο και -με τον προφήτη Ηλία, το αεράκι («τὸ Πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ» (Ἰω. 3:8);), αλλά και εκείνο το φως στη Μεταμόρφωση, είναι εμφανίσεις του αγίου πνεύματος!
Του αγίου πνεύματος που κατά την παπική εικονογράφηση είναι ένα περιστέρι, και μόνο περιστέρι.
Αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με.
21 Ιουλίου 2016 - 3:19 π.μ.
 

Επισκέπτης  είπε...
Καλημέρα αγαπητέ κε Μιχαλόπουλε. 

Περισσότερα από εσάς ασφαλώς δεν γνωρίζω. Για το "μόνο περιστέρι" δίκιο έχετε γιατί πρόχειρα θυμάμαι π.χ. ότι το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε και ως πύρινες φλόγες στην Πεντηκοστή και ως ένας εκ των τριών φιλοξενούμενων του Αβραάμ στην Π.Δ. 
Αλλά εξίσου σημαντικό "ερώτημα" είναι οι εικόνες, η αγιογραφία, η εικονογραφία, όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά αυτή καθ΄αυτή και σαν ειδωλο-λατρεία και σαν έχουσες "θαυματουρικές" δυνάμεις. 
"Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον ουδέ παντός ομοίωμα". 
Ισχύει η εντολή να μην προσκυνάμε και λατρεύουμε ομοιώματα. Οπότε; Γιατί την παραβαίνουμε μάλιστα με τις σημερινές εκτροπές της λατρείας εικόνων και θαυματουργικών δήθεν ιδιοτήτων συγκεκριμένων εικόνων και τάματα και χαϊμαλιά σε συγκεκριμένες εικόνες! Αυτό είναι εκτροπή και προδοσία του Χριστιανισμού, είναι ειδωλολατρεία. 
Στην εποχή του Χριστού και των πρώτων αιώνων της Εκκλησίας υπήρχε και η κοσμική ζωγραφική και η γλυπτική και η ξυλογλυπτική και η χαρακτική και η αγγειοπλαστική. Αν ήταν χριστιανικό γνώρισμα, ασφαλώς οι Απόστολοι και οι πρώτοι Χριστιανοί θα χρησιμοποιούσαν εικόνες, αγάλματα, του Χριστού, της μητέρας Του, των αποστόλων, των Μαρτύρων. 
Ακόμα και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης δεν είχε εικόνες διότι η Πίστι μας είναι πνευματική λατρεία, όχι να προσκυνάμε είδωλα ή απεικονίσεις ανθρώπων! Αυτή είναι η Ορθόδοξη παράδοση. 
Έπειτα, μετά από πολλούς αιώνες χριστιανισμού, τις εικόνες τις εισήγαγαν στον Χριστιανισμό, οι Αυτοκράτορες μαζί με την αγιολατρεία, τις εορτές και πανηγύρεις, για να εμπεδωθεί η Αγιολατρεία, η Εικονολατρεία, η θαυματολατρεία, η λειψανολατρεία ... δηλ. να επανέλθει μέσω του χριστιανισμού η αρχαία εθνική θρησκεία και οι Αυτοκράτορες και οι αγύρτες της θρησκείας, να κάνουν τη δουλειά τους, της ποδηγέτησης και εξαπάτησης του λαού "με άρτον και θεάματα" αλλά και "οράματα" και "προφητείες". 
Κάτι πήγε να γίνει με την εικονομαχία (απηύδησαν κάποιοι εκλεκτοί) αλλά οι νικητές έγραψαν την Ιστορία, και κατέστρεψαν όλα τα συγγράμματα των εικονομάχων ώστε δεν ξέρουμε τα επιχειρήματά τους αλλά και τις εκτροπές των εικονολατρών που αυτά περιέγραφαν.
Ευτυχώς που στην εποχή μας ο λαός ξύπνησε και δεν παρασύρεται από ειδωλολατρείες, θαυμαρουργά ξόανα και τοτέμ, εξαγορά της θείας χάριτος με τάματα, λειψανολατρείες, θαυματολατρείες, οράματα γεροντάδων και ψευτοπροφητείες! 

Ή όχι!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και το διάλογο, χαίρετε.
Επισκέπτης
21 Ιουλίου 2016 - 8:11 π.μ.
https://xairete.blogspot.gr/2016/07/blog-post_67.html


ΣΧΕΤΙΚΟ:
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 

Totem?

http://xairete.blogspot.gr/2016/07/totem.html

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Έγραφα τις προάλλες:
Panagiotis Michalopoulos
- Γενικά, είναι αντιβλική η κάθε προσκύνηση. 

Μόνο στο θεό ταιριάζει η προσκύνηση.
Η ειδωλολατρική όμως πλευρά της Εκκλησίας μας, θέλει τα ξόανα, θέλει τα τοτέμ, όπως τα αποκαλούσε αυτά ο αείμνηστος μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο μακαριστός Θεόκλητος Σετάκης.
Για να ανατραπεί λοιπόν ο λόγος του θεού που απαγορεύει την προσκύνηση τέτοιων ειδώλων, το παπαδαριό -για να ενισχύσει το παγκάρι του, αναγόρευσε τις εικόνες σε κάτι το υπερκόσμιο! 

Και για να μας πείσει να τρέχουμε στις εκκλησιές, στο «γωνιακό το μαγαζί» τους, και να τις προσκυνάμε, και να ανάβουμε κεριά, και να κρεμάμε και τάματα… 
Άλλη εικόνα είναι «φανερωμένη», άλλη είναι «αχειροποίητη» σαν τα κούτσουρο του Δία, άλλη «δακρύζει», άλλη «ματώνει», άλλη «κουνιέται», κλπ. κλπ. κλπ!
«Περάστε κόσμε! Δεν είναι βοάς, δεν είναι κροταλίας!» Χα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου