Το αστέρι αυτό, κύριε Παναγιώτη, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Παναγίας μας, στις αγιογραφίες της. Λένε ότι ήταν και το έμβλημα του οίκου Δαυίδ, από όπου και η καταγωγή της. Αστέρι και η ίδια, αφού έτσι αποκαλείται και στους «χαιρετισμούς» της, που αρχίζουν μεθαύριο Παρασκευή. «Χαίρε Αστήρ», της ψέλνουμε! Ένα αστέρι δε, έδειξε και το δρόμο στους μάγους όταν γέννησε τον Χριστό. Μάγοι, από την Ανατολή προερχόμενοι, όπως άλλωστε και οι Νίτζα, αστέρια κι αυτά, αλλά άλλης θρησκείας, και άλλου επιπέδου. Άλλη μια εξήγηση σχετικά με το αστέρι στο μέτωπο της Παναγίας μας, είναι ότι η Παναγία δεν είναι μόνο βασίλισσα του ουρανού και της γης. Είναι επίσης κυρίαρχη και στην θάλασσα! «Αύτη η θάλασσα, η μεγάλη και ευρύχωρος…». Έτσι, το αστέρι στο μέτωπο της Παναγίας, παραπέμπει στον «Αστερία», το γνωστό μαλάκιο που συμπρωταγωνιστεί -μαζί με τον Καλαμάρη, στην επιτυχημένη παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων, την γνωστή με το όνομα «Μπομπ, ο Σφουγγαράκης, ο τετραγωνο-πανελονής». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παναγία μας, αγιογραφείται και ως Γοργόνα, στην διάσημη εικόνα της, την ονομαστή ως «Παναγία η Γοργόνα», που βρίσκεται, και προβάλλεται και προσκυνείται και λατρεύεται, σε τουριστική εκκλησία στη Λέσβο! Και μια και μιλήσαμε για παιδικές σειρές, να πούμε ακόμα και το ότι σχετικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε και μια άλλη παιδική σειρά στις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής, μια διάσημη σειρά με μαριονέτες, όπου το πρώτο αστέρι, ο πρωταγωνιστής να μπούμε, ήταν ο «Salmon-Cat», μια μαριονέτα που είχε κεφάλι γάτας, και η υπόλοιπη ήταν ψάρι! Συμπρωταγωνιστής δε στη σειρά αυτή ήταν ένα άλλο μεταλλαγμένο είδος, μια άλλη μαριονέτα που την έλεγαν «Octo-Pig», η οποία ήταν ένα χταπόδι με κεφάλι γουρουνιού. Πολύ δημοφιλής και η σειρά αυτή… Συμπέρασμα όλων αυτών των ανωτέρω, είναι ότι τέτοια σύμβολα, τέτοια σχήματα, περίεργα – μυθικά, και χαριτωμένα, προσελκύουν το ενδιαφέρον, εξάπτουν την φαντασία των νεαρών κυρίως ατόμων, και δημιουργούν ένα αίσθημα εφορίας και αναψυχής… Φαίνεται δε, ότι αυτό το γεγονός το εκμεταλλεύεται για καλό σκοπό και η Εκκλησία! Έτσι, έχουμε την Παναγία με το αστέρι, την ίδια να μεταμορφώνεται σε γοργόνα, και να κρατά στην αγκαλιά της ένα πανέμορφο αγοράκι, ξανθό και γαλανομάτικο, στρουμπουλό και με μπούκλες, ένα μωρό που –σαν κινούμενο σχέδιο, κάνει πάντα κάτι χαριτωμένα μεν αλλά και πολύ περίεργα σχήματα με τα δαχτυλάκια του. Και μετά από όλα αυτά, τίθεται το ερώτημα: Ποιος θα είναι αυτός που με ήσυχη συνείδηση, με ελαφρά την καρδία, θα τολμήσει πλέον να κακολογήσει ή να αρνηθεί μια τέτοια θρησκεία, μια τόσο χαρούμενη εικόνα, μια τόσο όμορφη ατμόσφαιρα, όπως αυτή που τόσο γλαφυρά περιγράφεται στην ορθόδοξη αγιογράφηση; Ποιος;
Το αστέρι αυτό, κύριε Παναγιώτη, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Παναγίας μας, στις αγιογραφίες της. Λένε ότι ήταν και το έμβλημα του οίκου Δαυίδ, από όπου και η καταγωγή της. Αστέρι και η ίδια, αφού έτσι αποκαλείται και στους «χαιρετισμούς» της, που αρχίζουν μεθαύριο Παρασκευή. «Χαίρε Αστήρ», της ψέλνουμε! Ένα αστέρι δε, έδειξε και το δρόμο στους μάγους όταν γέννησε τον Χριστό. Μάγοι, από την Ανατολή προερχόμενοι, όπως άλλωστε και οι Νίτζα, αστέρια κι αυτά, αλλά άλλης θρησκείας, και άλλου επιπέδου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια εξήγηση σχετικά με το αστέρι στο μέτωπο της Παναγίας μας, είναι ότι η Παναγία δεν είναι μόνο βασίλισσα του ουρανού και της γης. Είναι επίσης κυρίαρχη και στην θάλασσα! «Αύτη η θάλασσα, η μεγάλη και ευρύχωρος…». Έτσι, το αστέρι στο μέτωπο της Παναγίας, παραπέμπει στον «Αστερία», το γνωστό μαλάκιο που συμπρωταγωνιστεί -μαζί με τον Καλαμάρη, στην επιτυχημένη παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων, την γνωστή με το όνομα «Μπομπ, ο Σφουγγαράκης, ο τετραγωνο-πανελονής». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παναγία μας, αγιογραφείται και ως Γοργόνα, στην διάσημη εικόνα της, την ονομαστή ως «Παναγία η Γοργόνα», που βρίσκεται, και προβάλλεται και προσκυνείται και λατρεύεται, σε τουριστική εκκλησία στη Λέσβο!
Και μια και μιλήσαμε για παιδικές σειρές, να πούμε ακόμα και το ότι σχετικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε και μια άλλη παιδική σειρά στις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής, μια διάσημη σειρά με μαριονέτες, όπου το πρώτο αστέρι, ο πρωταγωνιστής να μπούμε, ήταν ο «Salmon-Cat», μια μαριονέτα που είχε κεφάλι γάτας, και η υπόλοιπη ήταν ψάρι! Συμπρωταγωνιστής δε στη σειρά αυτή ήταν ένα άλλο μεταλλαγμένο είδος, μια άλλη μαριονέτα που την έλεγαν «Octo-Pig», η οποία ήταν ένα χταπόδι με κεφάλι γουρουνιού. Πολύ δημοφιλής και η σειρά αυτή…
Συμπέρασμα όλων αυτών των ανωτέρω, είναι ότι τέτοια σύμβολα, τέτοια σχήματα, περίεργα – μυθικά, και χαριτωμένα, προσελκύουν το ενδιαφέρον, εξάπτουν την φαντασία των νεαρών κυρίως ατόμων, και δημιουργούν ένα αίσθημα εφορίας και αναψυχής… Φαίνεται δε, ότι αυτό το γεγονός το εκμεταλλεύεται για καλό σκοπό και η Εκκλησία! Έτσι, έχουμε την Παναγία με το αστέρι, την ίδια να μεταμορφώνεται σε γοργόνα, και να κρατά στην αγκαλιά της ένα πανέμορφο αγοράκι, ξανθό και γαλανομάτικο, στρουμπουλό και με μπούκλες, ένα μωρό που –σαν κινούμενο σχέδιο, κάνει πάντα κάτι χαριτωμένα μεν αλλά και πολύ περίεργα σχήματα με τα δαχτυλάκια του.
Και μετά από όλα αυτά, τίθεται το ερώτημα:
Ποιος θα είναι αυτός που με ήσυχη συνείδηση, με ελαφρά την καρδία, θα τολμήσει πλέον να κακολογήσει ή να αρνηθεί μια τέτοια θρησκεία, μια τόσο χαρούμενη εικόνα, μια τόσο όμορφη ατμόσφαιρα, όπως αυτή που τόσο γλαφυρά περιγράφεται στην ορθόδοξη αγιογράφηση; Ποιος;