Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Παντρεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής, η τηλεπαρουσιάστρια Σίσσυ Φειδά… Θρησκευτικά μάλιστα, στη Μύκονο. Πήρε τον κ. Γιώργο Ανδρίτσο. Το μυστήριο, δεν έγινε σε κάποιο ιερό χώρο, βέβαια, αλλά μέσα σε… φραγκόσυκα! (νέα μόδα αυτή;)

5 σχόλια:

  1. Το υποχρεωτικό του θρησκευτικού γάμου καθιερώνεται στα τέλη του 9ου αι. (893) από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ το Σοφό με την 89 νεαρά. Μέχρι τότε ίσχυε υποχρεωτικά ο πολιτικός γάμος και το ζευγάρι, αν ήθελε, έπαιρνε και την ευλογία του επισκόπου εκ των υστέρων (χωρίς τελετή).
    Ο θρησκευτικός γάμος μπορεί να τελεστεί σε οποιοδήποτε χώρο, σπίτι ή και στο ύπαιθρο από τον ιερέα, που είναι φορέας της θ. χάρης, την οποία μεταδίδει στους μελλόνυμφους. Δεν είναι υποχρεωτικό να τελεστεί σε Ναό, μπορεί να τελεστει μέσα σε φραγκόσυκα ή και σε αγκάθια ακόμη, που υπονοεί, ότι η συζυγία μπορεί να μην είναι ανθόσπαρτη!
    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τελείται πια ο γάμος στο σπίτι…
    Ούτε στο ελεύθερο ύπαιθρο τελούνται… Σε μια έξοχη, κοντά στο σπίτι…
    Έτσι, ούτε στο κλειστό σπίτι πάει ο ιερέας, ούτε στην ανοιχτή εξοχή… Αλλά περιμένει τους πελάτες στο ανοιχτό γωνιακό του μαγαζί, στην εκκλησία…
    Η οποία συνήθως δεν είναι ενοριακή! Μπορεί να είναι μακριά… και «στου διαόλου τη μάνα», που λένε! Είναι εκκλησία, που διαλέγεται από τους μελλόνυμφους… Διαλέγεται (αν υπάρχει μπόλικο χρήμα) να είναι εκκλησία κυριλέ - εξοχική… Παραλία, κατά προτίμηση… Έτσι για ρομαντισμό… Εκκλησία, εξωκλήσι δηλαδή, σε κάποιο τουριστικό θέρετρο…
    Έτσι, το ας το πούμε μυστήριο, γίνεται έξω από την εκκλησία, σε χώρο κατάλληλα περιποιημένο… Με δέντρα (πεύκα, συκιές κ.λπ.), με λουλούδια και διάφορα φυτά (φραγκόσυκα, π.χ.), με παπάδες, με γύμνια, με αισχρό εμπόριο, κ.λπ., κ.λπ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι ακόμη:

    Μια μικρή έρευνα στους κανόνες της Εκκλησίας, περί Γάμου, δεν αναφέρεται τόπος τέλεσης, ούτε οριοθετείται ο Ναός, ως τόπος τέλεσης. Το αντίθετο μάλιστα:

    Και τούτο εμφαίνεται από τον 11ο κανόνα Τιμοθέου Αλεξανδρείας, όπου ο ιερέας καλείται από τους μελλόνυμφους να τελέσει την ιερουργία του γάμου, δηλ. προσκαλείται. Προσκαλείται που; στο Ναό; Δεν νοείται πρόσκληση του ιερέα στο Ναό, που ιερουργεί. Θα ήταν έτσι, αν οι μελλόνυμφοι αιτούντο, δηλ. ζητούσαν την ιερουργία του γάμου, όχι όμως όταν προσκαλούν τον ιερέα.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν γνωρίζω, αν με την τέλεση θρησκευτικού γάμου στο ύπαιθρο παραβαίνεται νόμος του Κράτους ή Κανόνας της Εκκλησίας. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε αυτός ο γάμος μπορεί να προσβληθεί, ως αντικανονικός.
    Τώρα, ως προς την πελατεία στο μαγαζί, "αλλού παπά βαγγέλιο".
    Προσωπικά πιστεύω, ότι υποχρεωτικός θα πρέπει να είναι μόνον ο πολιτικός γάμος και από κει και πέρα, όποιος θέλει μπορεί "να βγάλει τα μάτια του" στο θρησκευτικό γάμο.
    Εξ άλλου, ποιός κανόνας της Εκκλησίας μετατρέπει τον ιερέα σε ληξίαρχο;
    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το επιχείρημα που συνηγορεί στο να γίνεται στην εκκλησία ο γάμος και όχι στο σπίτι, είναι ότι στο ναό είναι πιο ιερό το περιβάλλον… Και ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Εκκλησία διδάσκει… Με τις ιερές εικόνες λέει, οι οποίες προκαλούν και μια κατάνυξη, ας πούμε.
    Τώρα βέβαια, έξω, τι εικόνα είναι το… φραγκόσυκο, ας πούμε! Ε;
    Το συμπέρασμα είναι ότι η εκκλησία (το παπαδαριό) δεν έχει το θεό του! Δεν έχει ούτε ιερό, ούτε και όσιο! Είναι ένα θέατρο του αισχίστου είδους! Οι παπάδες, -στους γάμους και στα βαφτίσια επιτρέπουν να γίνεται «μπουρδέλο» ο ναός… Για να γεμίζουν τις τσέπες τους, και το παγκάρι με χρήμα… Για να έχουν καβάτζα, ώστε να μπορούν από τις εισπράξεις των τυχερών, να δώσουν και την μερίδα του λέοντος, στην εκκλησιαστική τους Αρχή: Στον… Αρχι-«Νταβατζή», Δεσπότη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή