ΔΙΑΒΑΖΩ:
Χωρίς ούτε μια κουβέντα, με τη δύναμη των συμβόλων και τη θλίψη αλλά και την οργή να ξεχειλίζουν από το σκίτσο, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο σήμερα την έφηβη που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στη Θεσσαλονίκη, επειδή το σπίτι της δεν είχε ρεύμα επί τρεις μήνες.
Στην εικόνα, ένα άδειο δωμάτιο, με ένα μαγκάλι στη μέση, από το ανοιχτό παράθυρο νύχτα πυκνή, στην οροφή ο χάρτης της Ελλάδας επιβλέπων, ενώ στον τοίχο κρεμασμένο ένα λευκό κοριτσίστικο φόρεμα...
Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι. Στην περίπτωση της γελοιογραφίας του Δημήτρη Χαντζόπουλου, από τα ΝΕΑ, ίσως είναι ακόμα περισσότερες.
Ο θάνατος της 13χρονης Σάρας από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Το σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου αφορά αυτή την τραγωδία. Δείχνει ένα μαγκάλι σε ένα άδειο δωμάτιο. Ο καπνός που βγαίνει, σχηματίζει την Ελλάδα. Στον τοίχο, κρεμασμένο σε μια κρεμάστρα, ένα λευκό φόρεμα.
Χωρίς ούτε μια κουβέντα, με τη δύναμη των συμβόλων και τη θλίψη αλλά και την οργή να ξεχειλίζουν από το σκίτσο, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο σήμερα την έφηβη που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στη Θεσσαλονίκη, επειδή το σπίτι της δεν είχε ρεύμα επί τρεις μήνες.
Στην εικόνα, ένα άδειο δωμάτιο, με ένα μαγκάλι στη μέση, από το ανοιχτό παράθυρο νύχτα πυκνή, στην οροφή ο χάρτης της Ελλάδας επιβλέπων, ενώ στον τοίχο κρεμασμένο ένα λευκό κοριτσίστικο φόρεμα...
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΖΩ:Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι. Στην περίπτωση της γελοιογραφίας του Δημήτρη Χαντζόπουλου, από τα ΝΕΑ, ίσως είναι ακόμα περισσότερες.
Ο θάνατος της 13χρονης Σάρας από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Το σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου αφορά αυτή την τραγωδία. Δείχνει ένα μαγκάλι σε ένα άδειο δωμάτιο. Ο καπνός που βγαίνει, σχηματίζει την Ελλάδα. Στον τοίχο, κρεμασμένο σε μια κρεμάστρα, ένα λευκό φόρεμα.
http://www.thesstoday.gr/
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες είχαμε τρία θύματα. Το ένα ήταν ένα δεκατριάχρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του επειδή η μητέρα του δεν είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει το ρεύμα. Το δεύτερο ήταν η μητέρα του που στην προσπάθεια να προσφέρει τα στοιχειώδη σκότωσε κατά λάθος το παιδί της. Το τρίτο ήταν το ελληνικό κράτος.
Γράφουμε πολλά για την κατάλυση του Συντάγματος, για τα προεδρικά διατάγματα και την επιδεικτική παραβίαση του Νόμου, αλλά τι μπορείς να πεις για την αναλγησία ενός κρατικού μηχανισμού που συλλαμβάνει τη μητέρα που έχασε μόλις το παιδί της, επειδή δεν είχε νόμιμα χαρτιά παραμονής;
Τα κυβερνητικά συνεταιράκια ζητάνε από το ΣτΕ να επιτρέψει νόμους που αντίκεινται στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και της δικαιοσύνης με τη δικαιολογία της έκτακτης ανάγκης, αλλά όταν πρόκειται για τη «νομιμότητα» δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.
Κι αν το Σύνταγμα γράφει στις πρώτες του γραμμές ότι το κράτος οφείλει να προσφέρει τα ελάχιστα κοινωνικά αγαθά, κι αν ακόμα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει συμπεριλάβει την παροχή ρεύματος σ' αυτά, η κοινωνία μας θεωρεί φυσιολογικό να σου κόβουν το ρεύμα όταν δεν έχεις να το πληρώσεις.
Ο θάνατος του μικρού κοριτσιού δεν είναι καν είδηση. Έρχεται να προστεθεί στους δύο νεκρούς φοιτητές της Λάρισας που δεν είχαν να πληρώσουν πετρέλαιο και άναψαν αυτοσχέδιο μαγκάλι, στο παιδί που σκοτώθηκε όταν έπεσε (;) έξω απ' το τρόλεϊ επειδή δεν είχε πληρώσει εισιτήριο, στους εκατοντάδες μετανάστες που πνίγονται κάθε χρόνο προσπαθώντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή και στους χιλιάδες που αυτοκτόνησαν στα χρόνια της κρίσης.
Σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν η κηδεία της δεκατριάχρονης μετανάστριας θα μετατρεπόταν σε μεγαλειώδες συλλαλητήριο ενάντια σ' αυτούς που διοικούν διά πυρός και σιδήρου. Σε έναν άλλο χρόνο η ελευθερία θα ήταν σύνθημα και απαίτηση. Στο εδώ και τώρα η Ελευθερία είναι μια φίλη μας που γιορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου.
Δεν ξέρω αν το «δόγμα του σοκ» λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Αν δηλαδή έχει στηθεί έτσι ώστε ο κόσμος σοκαρισμένος από το ασύμμετρο χτύπημα να παραμένει άλαλος μπροστά στην ύψιστη αδικία. Ένας φίλος μου πάντως που δεν ζει πια έλεγε ότι δεν φτάνει να σοκαριστείς από το σοκ αν δεν μπορείς να θυμώσεις κι από το θυμ.
Κώστας Εφήμερος
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013
ThePressProject.gr
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφή03.12.2013 07:37
Απέλαση της τραγικής μητέρας από τη Σερβία που έχασε τη 13χρονη Σάρα από μαγκάλι
Στη φωτογραφία φαίνεται η 13χρονη Σάρα σε κινητό τηλέφωνο. Η υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έδωσε στην τραγική μητέρα της από τη Σερβία προθεσμία τριάντα ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η μητέρα μεθαύριο θα συνόδευε τη σορό του παιδιού της στη Σερβία (τα έξοδα της μεταφοράς μέχρι τα σύνορα έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης). Νωρίτερα, εναντίον της 54χρονης μητέρας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ωστόσο, με προφορική εντολή της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Αννας Καραμόσχογλου, αφέθηκε ελεύθερη.
Το πρωί, η είδηση του θανάτου του 13χρονου κοριτσιού, μαθήτριας γυμνασίου, άφησε άφωνο το πανελλήνιο.
Η μάνα, μετανάστρια από τη Σερβία, βιοπαλαιστής, αλλά άνεργη το τελευταίο διάστημα, είχε ανάψει το αυτοσχέδιο μαγκάλι, το μόνο διαθέσιμο μέσο θέρμανσης για να βγει η νύχτα στο μικρό τους διαμέρισμα στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης.
Το ρεύμα είχε κοπεί στο σπίτι πριν από τρεις μήνες. Ζούσαν στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεκέμβριος 03 2013 - 10:46
Εξάμηνη άδεια παραμονής στη μητέρα της αδικοχαμένης 13χρονης
Με εντολή Δένδια δόθηκε 6αμηνη άδεια παραμονής στην μητέρα της 13αχρονης που έχασε τη ζωή της από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού στην Θεσσαλονίκη. Πιθανό να δοθεί και παράταση
Eξάμηνη άδεια παραμονής, με δυνατότητα παράτασης για ανθρωπιστικούς λόγους, δόθηκε στη μητέρα της 13χρονης που έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη.
Η μικρή 13χρονη από τη Σερβία διέμενε μαζί με την 54χρονη μητέρα της. Στο σπίτι δεν είχαν ρεύμα και χρησιμοποιούσαν για θέρμανση ένα μαγκάλι.
Γύρω στις 10 το βράδυ η μητέρα λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε λιπόθυμη την κόρη της, η οποία όμως δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης.
Στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής, που εκ πρώτης όψεως διαπίστωσε ότι ο θάνατος της 13χρονης οφείλεται σε δηλητηρίαση από αέρια.
Η μητέρα συνελήφθη και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εισαγγελική εντολή.
Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία, που μόλις ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με γείτονες, μάνα και κόρη ζούσαν το τελευταίο 3ημνο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είχε διακοπεί, λόγω οικονομικής αδυναμίας της 54χρονης άνεργης γυναίκας. Η τελευταία ζούσε, τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την άτυχη κόρη της.
Η γυναίκα από τη Σερβία εργαζόταν περιστασιακά σε διάφορες δουλειάς προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην, αλλά τους τελευταίους μήνες είχε μείνει άνεργη.
Σοκαρισμένοι γείτονες και συμμαθητές της 13χρονης
Αξιοπρεπή, χωρίς ποτέ να έχει ζητήσει βοήθεια από κανέναν, περιγράφουν γείτονες την 54χρονη άνεργη γυναίκα η οποία έχασε τη 13χρονη κόρη της.
Τρεις μήνες ζούσαν χωρίς ηλεκτροδότηση οι δύο γυναίκες οι οποίες, απογοητευμένες από τις συνθήκες ζωής, είχαν αποφασίσει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, τη Σερβία.
Η 54χρονη Ζωή, όπως λένε οι γείτονες, δούλευε περιστασιακά σε ταβέρνες αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άνεργη και προσπαθούσε να κερδίσει κάποια χρήματα πουλώντας ημερολόγια.
"Προχθές ήρθε από το μαγαζί μου και με παρακάλεσε να αγοράσω ένα ημερολόγιο. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση είχε περιέλθει η οικογένεια...", λέει ιδιοκτήτρια γειτονικού καταστήματος.
Σοκαρισμένος δηλώνει και ο γείτονας του απέναντι διαμερίσματος, ο οποίος προσπάθησε χθες το βράδυ, με τεχνητή αναπνοή, να επαναφέρει στη ζωή το άτυχο κορίτσι.
"Η Σάρα ήταν συμμαθήτρια με την κόρη μου, ερχόταν συχνά σπίτι μας και ήξερα ότι ετοιμάζονταν να γυρίσουν πίσω. Στη Σερβία έμενε η δεύτερη κόρη της 54χρονης, ενώ έχει και έναν γιο που ζει στην Αθήνα" λέει ο γείτονας.
Συμμαθητές της μικρής Σάρας περνούσαν το πρωί από το σπίτι του κοριτσιού, ένα διαμέρισμα στην Ξηροκρήνη, έδειχναν φωτογραφίες του κοριτσιού που χαμογελούσε ανέμελο, κρύβοντας τις δυσκολίες που περνούσε αφού όπως λέει η διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου όπου φοιτούσε, Αρχοντούλα Ανέστη, "κανείς δεν ήξερε για την κατάσταση που είχαν περιέλθει, ούτε καν οι φίλες της".
"Γνωρίζαμε τη Σάρα από την πρώτη γυμνασίου που είχε έρθει στο σχολείο μας και η ίδια όπως και η μητέρα της, ήταν πάντα πολύ αξιοπρεπείς και καλοντυμένες, χωρίς να δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι είχαν οικονομικά προβλήματα και ζούσαν τόσο καιρό χωρίς ρεύμα" αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Ανέστη. Προσθέτει μάλιστα πώς αν η 54χρονη είχε απευθυνθεί στο σχολείο, θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μέσω του δικτύου αρωγής που έχουν αναπτύξει με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως.
"Η γυναίκα όμως δεν είχε ζητήσει ποτέ βοήθεια, ούτε καν και από τον δήμο Θεσσαλονίκης", όπως ξεκαθαρίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αίτηση της στις δομές του δήμου, όπως το συσσίτιο ή το κοινωνικό παντοπωλείο.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου στην Ξηροκρήνη, εκεί που πήγαινε κατηχητικό, θα γίνει σήμερα η εξόδιος ακολουθία της μικρής Σάρας που έχασε την ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κηδεία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 και ακολούθως η σορός του κοριτσιού θα μεταφερθεί για να ταφεί στον τόπο καταγωγής της, στη Σερβία, με έξοδα που θα καλύψει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το σερβικό προξενείο.
Πηγή: seleo.gr