ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
«Να αναλάβει τις ευθύνες του ο λαός»
"Είναι εσωτερική μας απόφαση για την οποία οι εταίροι μας ενημερώθηκαν αρμοδίως", δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στην προαναγγελία του Πρωθυπουργού περί του δημοψηφίσματος, ενώ "κίνηση, ώστε να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός για την δανειακή σύμβαση", χαρακτήρισε το δημοψήφισμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
"Είναι εσωτερική μας απόφαση για την οποία οι εταίροι μας ενημερώθηκαν αρμοδίως", δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στην προαναγγελία του Πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι είναι ζήτημα της Ελλάδας με ποιο τρόπο θα επικυρώσει τη νέα δανειακή σύμβαση, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό αφορά το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.
Στο μεταξύ, "η πρωτοβουλία Παπανδρέου για το δημοψήφισμα είναι μια κίνηση ώστε να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός για την δανειακή σύμβαση", δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
Όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης "ο ελληνικός λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για το πώς θέλει η χώρα να συνεχίσει την πορεία της ώστε να βγει από την κρίση και να πορευτεί ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, έξοδος ή όχι της Ελλάδας, από την Ευρωζώνη.
Είπε επίσης πως εάν το δημοψήφισμα είναι "όχι", η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ιστορικές αποφάσεις παρά την πίεση που δέχεται από την κοινωνία.
Απηύθυνε δε, έκκληση οι ένοπλες δυνάμεις να μείνουν εκτός της κομματικής και της τυφλής αντιπαράθεσης.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63509265
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
Δυσαρεστημένοι οι Ευρωπαίοι από την απόφαση Παπανδρέου
"Ενοχλημένος" από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε, λέγοντας πως του φάνηκε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει πίσω στη συμφωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες. Παράλληλα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα θα σημαίνει και ψήφο για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο κ. Μπρόυντερλε είπε χαρακτηριστικά ότι "ενοχλήθηκα (από την είδηση). Αυτή είναι μια περίεργη συμπεριφορά".
Κατά τον ίδιο "ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης που ωφελούσε την χώρα του. Άλλες χώρες κάνουν σημαντικές θυσίες για τις δεκαετίες της κακοδιαχείρισης και της αδύναμης ηγεσίας στην Ελλάδα – πάρθηκαν λάθος αποφάσεις και η χώρα έφερε εαυτόν σ'αυτήν την κρίση".
"Μου ακούγεται σαν κάποιος να προσπαθεί να ξεφύγει από αυτά που συμφώνησε –μια περίεργη συμπεριφορά" είπε ο κ. Μπρούντερλε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μόνο μια λύση, "να γίνουν προετοιμασίες για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και αν (η χώρα) δεν υλοποιήσει τις συμφωνίες, τότε θα έχουμε φτάσει στο σημείο που θα κλείσει η "κάνουλα" των χρημάτων".
"Τότε θα έχουν χρεοκοπήσει και τότε θα πρέπει να καταπολεμίσουμε τον φόβο της μετάδοσης για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που μπορεί να προκληθεί από αυτό", κατέληξε.
Παράληλλα, το ότι το δημοψήφισμα θα σημαίνει και ψήφο για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MTV3, ο κ. Στουμπ υπογράμμισε πως "η κατάσταση είναι τόσο στριμωγμένη που βασικά θα αποτελούσε ψήφο για την παραμονή τους στο ευρώ".
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κανένα πακέτο διάσωσης εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63509257
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 44 για το δημοψήφισμα
Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών και το δεύτερο για ψηφισμένο νομοσχέδιο που προκηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετική» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.
http://www.polispress.gr/archives/89061