Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά / Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά / Υλικά για 4 άτομα
4 φέτες σολομού2 καρότα
2 κολοκυθάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
2 κουτ. της σούπας σάλτσα πέστο
1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο του σολομού
Αλατοπιπερώνετε τις φέτες του σολομού. Κόβετε 4 τετράγωνα φύλλα από το αλουμινόχαρτο, βάζετε από μία φέτα σολομού σε κάθε φύλλο και διπλώνετε τις άκρες. Βάζετε τα πακέτα στο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά περίπου.
Καθαρίζετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Βράζετε σε μεγάλη και χαμηλή κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό με λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνετε τα λαχανικά. Τα βράζετε για 7-8 λεπτά και τα στραγγίζετε.
Χτυπάτε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο με 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ανακατεύετε με τα βρασμένα λαχανικά. Μοιράζετε τα λαχανικά και τις φέτες του σολομού στα πιάτα.
Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τη σάλτσα πέστο και τη σερβίρετε με το σολομό.
ΤΙΡ
Το ψήσιμο σε αλουμινόχαρτο είναι ένας ωραίος τρόπος για να μη λερωθεί το ταψί και να μη μυρίσει η κουζίνα σας. Μπορείτε εναλλακτικά να τυλίξετε τις φέτες του σολομού με αντικολλητική λαδόκολλα.
ΠΗΓΗ: yupi.gr
Εγώ δεν βάζω αλάτια, πιπέρια και μαγιονέζες. Ψήνω τον σολομό με τον πιο υγιεινό τρόπο.
Βάζω μια κι έξω στο ταψί: λίγο λάδι, λίγο νερό, και ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Άντε, και καμιά πατάτα κομμένη φέτες.
Σε λίγο είναι έτοιμο το ψητό, και το συνδυάζω με μια σαλάτα, και τέλος!
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ω-3 ευεργετικά για τις ασθενείς καρδιές
Αλλη μια έρευνα προστίθεται σε αυτές που έχουν δείξει τις ευεργετικές για τον οργανισμό συνέπειες των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν κυρίως τα ψάρια...
...όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=352022&dt=03/09/2010
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή υγεία του στόματος - καλή υγεία της καρδιάς
Οι οδοντίατροι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τονίζουν τη σημασία της καθημερινής και συστηματικής φροντίδας του στόματος και των δοντιών για την αποφυγή σημαντικών προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα.
Η καλή υγιεινή του στόματος, όπως αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται και με την καλή υγεία της καρδιάς. Αυτό το εύρημα φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα αρκετά διαδεδομένο, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μη γνωρίζουν τη σημασία του και να μην προσέχουν στον επιθυμητό βαθμό.
Οσο και αν ακούγεται περίεργο, οι σοβαρές παθήσεις του στόματος, όπως είναι η ουλίτιδα και γενικά οι περιοδοντίτιδες, έχουν σχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη σε 650 άτομα έδειξε ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των γνωστών βακτηρίων που προκαλούν χρόνια ουλίτιδα και της πάχυνσης των αγγείων, κατάστασης που απαντάται συχνά στη στεφανιαία νόσο. Εχουν αναπτυχθεί διάφορες υποθέσεις για να δικαιολογηθεί η συγκεκριμένη συσχέτιση, αλλά το ζήτημα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.
Σύμφωνα με μία από τις διατυπωμένες θεωρίες, μικρόβια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος από το στόμα και προσκολλώνται στις εναποθέσεις λίπους που βρίσκονται στα αγγειακά τοιχώματα. Αυτό προάγει την εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας και τελικά συμβάλλει στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι καθεαυτή η φλεγμονή που παρατηρείται στην περιοδοντίτιδα ίσως παίζει ρόλο στην έναρξη και την πρόοδο της αθηροσκλήρωσης στα στεφανιαία αγγεία.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι μεγάλης σημασίας η διατήρηση της καλής υγείας του στόματος, των ούλων και των δοντιών. Γι' αυτόν τον λόγο προτείνονται τα παρακάτω απλά μέτρα, τα οποία συνιστάται να εφαρμόζονται ανελλιπώς: (1) Η χρήση οδοντόπαστας με αντιβακτηριακά συστατικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας. (2) Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά. (3) Τα δόντια πρέπει να πλένονται οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και ιδανικά μετά από κάθε γεύμα. (4) Το οδοντικό νήμα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά. (5) Κάθε εξάμηνο είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Αν και τα παραπάνω μέτρα είναι εύκολα, φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή τους. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε εθνική κλίμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι, ενώ η πλειονότητα των Αμερικανών αντιλαμβάνεται τη σημασία της άσκησης και της δίαιτας, μόνο το 53% αυτών πιστεύει ότι η σωστή φροντίδα του στόματος έχει ευνοϊκή επίδραση στην καρδιά. Επιπλέον, οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες καταλαβαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι φροντίζοντας το στόμα τους φροντίζουν την καρδιά τους. Εντούτοις, σε σχέση με τους άνδρες, οι γυναίκες καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για τη δίαιτα και την άσκηση, παρά για την καλή υγιεινή του στόματος.
Δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας στις δυτικές κοινωνίες, είναι σημαντικό να γίνει σωστή ενημέρωση από την καρδιολογική κοινότητα και τους οδοντιάτρους. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση και κυρίως στα μικρά παιδιά ότι το καθαρό στόμα δεν είναι μόνο ένα αστραφτερό χαμόγελο, αλλά ένα μέσο προστασίας της καρδιάς.
Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ,
προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
e-mail: chstefan@med.uoa.gr
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε… Να καπνίσουμε τώρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΑΒΑΖΩ:
Καπνιστικές συνήθειες και καρδιαγγειακή νόσος
Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή εγκεφαλικού.
Το 1999 υπολογίζεται ότι χάθηκαν 4 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω του καπνίσματος, ενώ το 2000 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 4,2 εκατομμύρια. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 22% των θανάτων στους άντρες και το 5% στις γυναίκες, παγκοσμίως. Οι άντρες μέσης ηλικίας που καπνίζουν διατρέχουν τριπλάσιο έως εξαπλάσιο κίνδυνο για την εμφάνιση θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου απ' ό,τι μη καπνιστές συνομήλικοί τους, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου. Στις γυναίκες το κάπνισμα 1-4 τσιγάρων/ημέρα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας, ενώ για κάπνισμα άνω των 35 τσιγάρων/ημέρα ο κίνδυνος για τις καπνίστριες είναι 6 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων και καταλαμβάνει διεθνώς την έβδομη θέση στη διαφημιστική δαπάνη για τον καπνό. Μεταξύ των ετών 1970 - 1995 η κατανάλωση τσιγάρων στη χώρα μας στα άτομα ηλικίας 35 - 69 ετών αυξήθηκε κατά 152%, ενώ οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα παρουσίασαν αύξηση ίση με 160%. Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ» της Α' Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συμπεριλήφθησαν περίπου 1.500 άντρες και 1.500 γυναίκες από το νομό Αττικής, η συχνότητα των ενεργών καπνιστικών συνηθειών μεταξύ των ενηλίκων αντρών εκτιμάται ίση με 47% ενώ στις γυναίκες στο 40%. Επίσης 19% των ανδρών και 6% των γυναικών δήλωσαν πρώην καπνιστές.
Εκτός όμως από το ενεργητικό κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η έκθεση μη καπνιστών σε καπνό του περιβάλλοντος, έχει όλες τις οξείες και χρόνιες βλαβερές ιδιότητες του ενεργητικού καπνίσματος. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ σχετικά με το παθητικό κάπνισμα φάνηκε ότι: (α) το 45% των αντρών και το 37% των γυναικών μη καπνιστών εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου τουλάχιστον μία φορά ημερησίως, (β) η έκθεση είναι κυρίως στο χώρο εργασίας και σε δημόσιους χώρους (πριν από τα μέτρα της πολιτείας το 2002), (γ) το 85% των πολιτών δεν πιστεύει στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, (δ) η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα αυξάνει διάφορους δείκτες φλεγμονής σε ποσοστό ισοδύναμο του ενεργητικού καπνίσματος.
Γιατί όμως και η εισπνοή καπνού περιβάλλοντος είναι βλαπτική; Ο καπνός του περιβάλλοντος από ένα τσιγάρο που σιγοκαίει σε σύγκριση με το καπνό που εισπνέει άμεσα ο καπνιστής έχει 2,5 με 4,7 φορές περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα, 8 με 11 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, 5,6 με 8,3 φορές φορμαλδεΰδη, 2 με 5 φορές ακετόνη, 40 με 170 φορές αμμωνία, 2,6 με 3,3 φορές νικοτίνη, 7,2 φορές κάδμιο, 13 με 30 φορές νικέλιο, έως 4 φορές το ραδιονουκλεοτίδιο πολώνιο-210, αρωματικούς πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, αρωματικές αμίνες και άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, η περιστασιακή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον καρδιοαγγειακό κίνδυνο κατά 58%, ενώ η συστηματική έκθεση κατά 91%. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες. Επίσης το παθητικό κάπνισμα προάγει την αθηροσκλήρυνση μέσω ενεργοποίησης φλεγμονωδών και οξειδωτικών μηχανισμών μειώνοντας τα επίπεδα της HD-χοληστερόλης, αυξάνοντας τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων και διαταράσσοντας την ενδοθηλιακή λειτουργία. Το παθητικό κάπνισμα σε σύγκριση με ένα άτομο που δεν εκτίθεται σε καπνό αυξάνει τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 25%, τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά 32% και τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου κατά 14%.
Πολλές μελέτες στο παρελθόν, αλλά και σύγχρονα δεδομένα που αφορούν και τη χώρα μας δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν φαίνεται να πείθεται από τις παραινέσεις των ειδικών και της πολιτείας. Μέτρα έχουν παρθεί και στο παρελθόν, ας ελπίσουμε αυτή τη φορά τα μέτρα της πολιτείας να πιάσουν τόπο.
Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ,
προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
e-mail: chstefan@med.uoa.gr