Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

ΔΑΝΙΗΛ: ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

Ο ΔΑΝΙΗΛ

«Ω, Κύριε, εισάκουσε με! Ω, Κύριε, συγχώρεσε με! Ω, Κύριε, άκουσε και έλα! Για χάρη του ονόματος Σου, Κύριε, μην αργείς, γιατί η πόλη Σου και ο λαός Σου φέρνουν το δικό Σου όνομα». (Δανιήλ, 9, 19)

...Ο Δανιήλ, έριξε πίσω του μια τελευταία μάτια. Δεν θα ξαναγυρνούσε ποτέ πια σε αυτή τη χώρα. Ξαφνικά, ένα μαστίγιο έπεσε στη ράχη του. Ο Δανιήλ έβγαλε μια κραυγή πόνου. «Εσύ εκεί!», φώναξε ο στρατιώτης σε μια ξένη γλώσσα. «Προχώρα!». Ο Δανιήλ δεν καταλάβαινε τι σήμαιναν τα λόγια του στρατιώτη. Ωστόσο ήξερε καλά τι σήμαινε το μαστίγιο. Ήταν ένας σκλάβος, που τον έπιασε αιχμάλωτο ο φοβερός Βαβυλωνιακός στρατός. Ο Δανιήλ προσπάθησε να τρίψει τις πληγές. Το σχοινί στα χέρια του τον εμπόδισε. Ήταν δεμένος μαζί με το αγόρι που βρισκόταν μπροστά του. Το ίδιο σχοινί έδενε μια μεγάλη σειρά νεαρούς σαν και αυτόν. Έβγαιναν από την Ιερουσαλήμ τραβώντας για την Βαβυλώνα. Δεν θα έβλεπαν ποτέ πια τα σπίτια τους. Το σπίτι του! Ο πατέρας του είχε σκοτωθεί πριν από λίγους μήνες σε μια μάχη. Ο Δανιήλ σκέφτηκε τη μητέρα του. Την είχε δει το ίδιο εκείνο πρωί, όταν οι στρατιώτες την έσυραν μαζί με άλλες γυναίκες σκλάβα. Στα αυτιά του Δανιήλ ακούγονταν ακόμα οι κραυγές της. Φώναζε το μονάκριβο γιο της, καθώς οι στρατιώτες την έπαιρναν. «Δανιήλ! Παιδί μου Δανιήλ! Να θυμάσαι τον Θεό των πατέρων μας! Δανιήλ..».
Δεν θα την ξανάβλεπε ποτέ πια.

..Ο Δανιήλ, έβλεπε τα δάκρυα που έσταζαν στη σκόνη, καθώς περπατούσε στους δρόμους που ήταν γεμάτοι καπνούς. Γύρω του μόνο ερείπια από σπίτια και τείχη. Ο Δανιήλ δεν άκουγε τίποτα, δεν έβλεπε τίποτα. Είχε χάσει την ελευθερία του, το σπίτι και τη μητέρα του σε μια μέρα. «Δανιήλ! Δανιήλ!». Τα λόγια της μητέρας του αντηχούσαν μέσα στις σκέψεις του. Σήκωσε το κεφάλι του. Η φωνή ήταν πραγματική! Ποιος τον καλούσε; Τότε ο Δανιήλ είδε έναν άντρα μέσα από τα χαλάσματα. Ο άντρας έκανε νόημα στον Δανιήλ. «Ο προφήτης!», είπε με κομμένη ανάσα ο Δανιήλ. Λεγόταν Ιερεμίας. Ο Δανιήλ είχε ακούσει ότι ο βασιλιάς της Βαβυλώνας είχε προσφέρει στον Ιερεμία μια θέση στην αυλή του. Ο προφήτης είχε αρνηθεί. Προτιμούσε να μείνει με το λαό του στην κατεστραμμένη Ιερουσαλήμ. «Δανιήλ!», τον ξαναφώναξε ο προφήτης. Ο Δανιήλ τεντώθηκε για να ακούσει. Πάνω από τις κραυγές των στρατιωτών άκουσε για δεύτερη φορά εκείνη την ημέρα τη φράση, «Να θυμάσαι τον Θεό των πατέρων μας!».
..Η θέα του προφήτη έδωσε δύναμη στον Δανιήλ. Θυμόταν την πρώτη φορά που είχε ακούσει τον Ιερεμία. Ήταν τότε πολύ μικρός. Στεκόταν κρατώντας τη μητέρα και το πατέρα του από το χέρι, ενώ άκουγε τον παράξενο αυτό άνθρωπο να μιλάει. «Σταματήστε να λατρεύετε ψεύτικους θεούς! Σταματήστε να ασχολείστε συνέχεια με το χρήμα και τα αγαθά. Γυρίστε στο Θεό!». Πολύς κόσμος γελούσε, αλλά όχι οι γονείς του Δανιήλ. Ανήκαν στους λίγους πλούσιους της Ιερουσαλήμ, που πίστευαν στον προφήτη. Το βράδυ εκείνο είχαν προσευχηθεί ολόκληρη η οικογένεια για όλους εκείνους που πληγώνουν τον Θεό. Οι γονείς του, είχαν διδάξει στον Δανιήλ να δίνει βοήθεια στους φτωχούς. Τον είχαν αναθρέψει σύμφωνα με τη διδασκαλία του ενός και μοναδικού Θεού. Αυτός ήταν ο Θεός των πατέρων και των παππούδων τους. Του είχαν μάθει τους νόμους της θρησκείας τους. Ο Δανιήλ είχε μεγαλώσει με την αγάπη του Θεού στην καρδιά του.
Στα επόμενα χρόνια ο Δανιήλ θα άκουγε συχνά τον Ιερεμία να προειδοποιεί το λαό. «Ο Θεός θέλει να σας συγχωρήσει! Σταματήστε να ζείτε με τόση ασέβεια. Θα φέρετε την καταστροφή επάνω σας!».

ΔΑΝΙΗΛ: πάντα διδακτική η ιστορία του, πάντα επίκαιρο το μήνυμα:
«Ο Θεός θέλει να σας συγχωρήσει! Σταματήστε να ζείτε με τόση ασέβεια. Θα φέρετε την καταστροφή επάνω σας!».

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ:
«Οι ρίζες των εθίμων της Αποκριάς μπορούν να ανιχνευθούν στην αρχαιότητα. Σχετίζονται με τις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, στις οποίες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, η ευθυμία και η σκωπτική διάθεση. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε πολλά μέρη της χώρας. Κυρίαρχα στοιχεία σε αυτά αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα..»
(από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού)

ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
(από την ιστοσελίδα του καρναβαλιού της Ξάνθης)

«Ο εύθυμος Βάκχος, ο φορέας της άνθισης, η λησμονή της ζωής, ο θεός του κρασιού ΔΙΟΝΥΣΟΣ εγκατεστημένος στην κεντρική σκηνή της πόλης μας, στην σκιά του μεγάλου πλάτανου σας προσκαλεί, να ζήσετε και να ξεφαντώσετε σε ένα λαϊκό γλέντι με Διονυσιακούς ρυθμούς. Μαζί του η ακόλαστη συνοδεία του Νύμφες και Σάτυροι, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους θα αποδείξουν, ότι μπορούν να σας φέρουν σε κέφι με άφθονο κρασί, να σας χορτάσουν με εδέσματα και ναγαργαλίσουν τα αυτιά σας, με πλούσιο, μουσικό ρεπερτόριο.

Οργάνωση: Π.Σ. Εργαζομένων ΣΕΚΕ - Π.Σ. «Η ΑΝΟΙΞΗ» - Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και ο Π.Σ. «ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ» , Π.Σ. «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου