Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

1. Το βλαστάρι (η Ράβδος εκ της ρίζης Ιεσσαί), στο… πατάρι! 2. Πατάρι –τάφος, για τη μητέρα του Χριστού… Θαμμένη ζωντανή -εκεί μέσα, από τα τρία της χρόνια, μέχρι τα δεκαπέντε! 3. Αυτό ήταν το περίφημο «άγια των αγίων», το ιδιαίτερο του εβραίου αρχιερέα, μέσα στο οποίο την κλείδωσαν για δώδεκα ολόκληρα χρόνια! Ένα κελί κατασκότεινο, χωρίς ούτε ένα παράθυρο! 4. Ο μεγαλύτερος βιασμός, στην παγκόσμια ιστορία! 5. Να μένει εκεί μέσα, να γίνεται φυτό, να τυφλώνεται! 6. Και μόλις απολυθεί από εκεί, όταν αρχίσει η περίοδος της, για να μη μολύνει με αυτό το στοιχείο της μητρότητας το μαγαζί αυτό του Σολομώντα… 7. Τότε ο γέρος ιερέας που την φρουρούσε, την πάσαρε σε έναν άλλον γέρο, τον ογδοντάχρονο Ιωσήφ! 8. «Μπουρλότο!», που θα έλεγε θεόπνευστα, και η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά!

Διαβάζω: Η Σελιδα Εν εκκλησίαις Ευλογείται τον Θεον , κοινοποίησε… https://www.facebook.com/304610386787747/photos/a.304612483454204/332...

Και βέβαια, ο Χριστός δεν γεννήθηκε χειμώνα, ούτε σε σπηλιά. 1. Η τάχα σπηλιά ήταν ο στάβλος δίπλα στο πανδοχείο ομαδικού ύπνου των ταξιδιωτών (ο ένας δίπλα στον άλλο) το πάρκιγκ – για να βρίσκουν εκεί τροφή και ανάπαυση τα μεταφορικά μέσα της εποχής, τα υποζύγια των ταξιδιωτών (όπως και το γαϊδουράκι του Ιωσήφ) και εκεί κατέφυγε το ζευγάρι, διότι δεν ήταν δυνατόν να γεννήσει η Παρθένος μπροστά σ’ όλους τους ενοίκους του πανδοχείου. 2. Λέει ο Λουκάς: «Εν ταις ημέραις εκείναις εξήλθε δόγμα παρά Καίσαρος Αυγούστου απογράφεσθαι πάσαν την οικουμένην». Και οι απογραφές, γίνονταν στην αρχή του Σεπτεμβρίου, με καλοκαιρία δηλαδή! 3. Στη φωτο -ντοκουμέντο, τρία αγγελάκια με μορφή χαριτωμένων πουλιών (συμβολικός ο αριθμός για την αγία τριάδα), χαίρονται τα πρώτα Χριστούγεννα, δροσιζόμενα σε νερο-τσουλήθρες της Βηθλεέμ, κοντά στη φάτνη!

Α) Τρυφερές αναμνήσεις –χριστουγεννιάτικες, από τα πρώτα μας χρόνια, τα παιδικά (τω καιρώ εκείνω), και… Β) η απότομη προσγείωση μας, στα έσχατα μας (σήμερα): 1. Για χριστουγεννιάτικο δέντρο, κόβαμε ένα κλαρί από κάποιο δέντρο του κήπου μας. 2.Βάζαμε μπαμπάκι στα παρακλάδια του, για χιόνι. 3. Κρεμούσαμε σ΄αυτά, με κλωστή, και φρέσκα κουκουνάρια –κωνικά, για μπάλες… Ντυμένες με ασημόχαρτα ή χρυσόχαρτα από πακέτα τσιγάρων. 4. Στη βάση του, στήναμε μια φάτνη έτοιμη αγορασμένη (σαν αυτήν στη φωτο), χάρτινη, στην οποία ο Ιωσήφ είναι νέος, και όχι γέρος 80 χρόνων, τάχα, όπως μάθαμε μεγάλοι πια από τους παπάδες μας. 5. Μάθαμε ακόμα μεγαλώνοντας (διαβάζοντας και το πορνό πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου) και το ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε σπηλιά τάχα… 6. Και κυρίως, το ότι η μαμή της Μαριάμ, εκεί στη φάτνη, της έκανε –εξ επαφής, σκληρό τεστ αειπαρθενίας στην Μαριάμ, έχοντας ως ιατρικό εργαλείο της (της εξέτασης της, αυτής), το… δάχτυλο της!